Zakotrljao se pitanje, zašto u našem kutku "Iz Grgić kuhinje" nije bilo recepta za bosanski lonac?
Ovaj akademik sa zagrebačkom adresom ipak vuče korijene iz Bosne, pa smo u prošlom nastavku našeg serijala objavili dva recepta za ovo ukusno zimsko jelo, a za jednog je Grgićeva sugovornica Sabina da ima recept za PRAVI bosanski lonac pa ga je i podijelila.
I baš okusi naših starih i pomalo zaboravljena jela, naša su nit vodilja u ovom serijalu. Pomaže nam prof. Ivo Grgić koji uz zanimljive štorije, sjećanje na svoje djetinjstvo i zanimljive susrete donosi recepte za jela ili onaj naš okus.
Tako smo već objavili kako spremiti janjetinu na tri načina - ispod peke, na lešo ili iz pećnice, ili kako napraviti gozbu sa sirotinjskom raštikom i tom kraljicom zdravlja.
Prof. Grgić nam je otkrio jednostavne korake za savršene likere od višanja, oraha ali i ruže ili kako u stanu nebodera u Zagrebu napraviti svoj domaći ajvar ili pindžur.
Ovo puta, prof. Grgić daje ideje kako preko ruke, na brzaka i bez puno muke pripremiti jela koja se mogu jesti samostalno ili kao dodatak nekom drugom glavnom jelu:
"Već me straši lakoća pisanja priloga za nedjeljnu rubriku Iz Grgić kuhinje. To mi postaje rutina kao što Milka iz Posavskih Brega priprema brza i fina jela za doručak svojoj mami Marici.
Veli Milka da je tajna mamine vitalnosti i dugovječnosti, a parosnica/generacija je bivšeg predsjednika Mesića, u jednostavnom doručku služenom oko 10 sati, ručku oko 15 te izbjegavanju hrane navečer.
I dok sjedim ispod Pohorja, čekajući predavanje na Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede, u oskudnosti vremena, upregnuo sam ono malo preostale sive mase u velikoj glavi, pokušavajući vas ne iznevjeriti, ali i ostati siguran pajdaš mojoj Katarini Hrnjkaš Dimitrijević, te ponuditi neka brza, ali i fina jela. Naravno, uz pomoć nekih drugih, ne samo supruge Mirjane.
Veli Mirjana kako bi bilo zgodno da i sam uskočim te, osim mudrovanja i zapisivanja, nešto i ja složim za hastal/stol.
I obećah joj da ću i to učiniti nakon rujna, kada mijenjam poslodavca, ali da ona ne zaboravi da se mijenja i moja stalna mjesečna apanaža. Odoh u obor zlatne generacije???
Brza jela za doručak, ručak i ili dodatak glavnom jelu
Tako vam ove nedjelje vam nudim nekoliko jela koja se mogu brzo pripraviti, ali koja mogu biti doručak, ručak ili samo dodatak nekom drugom jelu. To su čimbur na poprženom mesu, musaka od krumpira, pura/palenta, uštipci bez kvasca, jaja s brašnom te lukmira.
Iako sam do sada već puno naučio, barem u zapisivanju, i ovaj puta sam za pomoć zamolio moju Sabinu, ali se rado pozivu odazvala i prijateljica Mira, od mene od milja zvana Miralem.
Mira je poznata po objedima za prijatelje s puuuno malih specijaliteta, čiji je broj ponekada i dvocifreni, ali ona to uspijeva pripraviti zahvaljujući pomoći svoga dragog muža zvani Roxy ili Inšpektor u miru!
Recept za čimbur
Čimbur na poprženom mesu se često sprema u Sarajevu, ali i šire. Malo manje u Hrvatskoj, ali ako smo prihvatiti sarmu kao svoju, zašto ne bi i čimbur.
Za ovaj specijalitet trebamo luk, mljevenu junetinu, jaje, sol i papar.
Postupak je jednostavan. Luk narežite na sitno, stavite na nauljenu zdjelu i neka se dinsta dok ne omekša. Na to stavite mljevenu junetinu, dodajte sol i mljeveni papar. Nakon par minuta sve zalijte s malo vode i postite neka se krčka na lagano.

Kad je junetina gotova, u njoj napraviti udubljenja u koja ćete razbiti jaje, a na svako jaje staviti zrno papra. Pričekajte par minuta i vaše jelo je spremno za stol.
Musaka od krumpira je isto brzo jelo, također s mesom. U zdjelu stavite malo ulja, sitno narezanog luka, češnjaka te usitnjenog lista peršina. Pustite neka se malo dinsta, a onda dodajte na listiće narezan korijen mrkve i peršina.
Poslije par minuta dodajte mljeveno meso te uz malo vode pustite neka se dinsta na lagano.
Kada meso potpuno omekša, ubaciti krumpir narezan na kriške, kao za pommes frites. Sve to kratko prodinstajte s mesom, dodajte sol, papar, Vegetu, pire rajčicu, sve prelijte s vodom da pokrije smjesu i kuhajte dok krumpir ne bude gotov.

A tada je gotov i vaš specijalitet.
Recept za palentu, žgance ili puru
Palenta, pura, žganci, kako god je zvali, za mnoge od nas je bilo jelo mladosti. Mnogi i nisu bili sretni kada su vidjeli baku ili mamu kada se spremaju za pripravu palente, najčešće za doručak kada se ne žuri u školu i ili na polje.

Naziv palenta ili polenta posuđenica je iz talijanskoga jezika koji je pak ovu riječ preuzeo od istoimene latinske riječi za ječmenu kašu. Iz Italije se proširila diljem Europe.
Palenta se radi od nešto krupnijeg kukuruznog brašna nego klasična palenta, a u ono je doba bilo jelo siromašnih.
A danas, o Bože, sve ono od čega sam pobjegao iz Jošave, dočeka me kao nešto „must eat“. Sudbina?
Priprema je vrlo jednostavna. Zakuhajte vodu, dodajte brašno, smanjite vrelinu da palenta ne prska po kuhinji, miješajte i kada se dovoljno ukuha, gotova je.

A za stolom svatko po svome nahođenju može po palenti dodati ono što voli Moja prednost je da volim sve jestivo i kada hoću doživljaj mladosti, u tavi ispržim špeka i palentu prelijem s mašću i prženim špekom.
A ako želim bolje čišćenje crijeva, palentu prelijem kiselim mlijekom, jogurtom, a vi možete i s kiselim vrhnjem i nećete pogriješiti.
Recept za uštipke
Rado se sjetim uštipaka bez kvasca. U brašno dodajte jaje, sol i malo praška za pecivo, ali može i bez njega. U to polako dodavajte vodu i miješajte dok se ne dobije tijesto gušće od onog za palačinke.

U današnje doba slobodno pridodajte i malo mlijeka, koje smo u mojoj mladosti prodavali da bi meni kupili knjige, pionirsku maramu i kapu.
Nakon spravljanja smjese, pustiti da malo odstoji, a zatim žlicom vadite komadiće i stavljajte u ugrijanu masnoću. Meni godi svinjska mast, ali može i suncokretovo ulje.
Prvo pecite na jednoj strani te vilicom okrenite na drugu i pazite da ne prepečete. Uštipak je gotov kada dobije zlatnu boju.
A uz uštipke se dobro sljubljuje hladno mlijeko, jogurt, ali možete koristiti i neke mazalice.
Jaja s brašnom
Koliko sam puta za ranojutarnji doručak dobio jaja s brašnom. Tako je malo potrebno sastojaka, a količina jela je najviše ovisila od količine brašna. Znači, za to nam trebaju jaja, oštro brašno, malo mlijeka, sol i ulje.
U tavicu stavite ulje da se polako grije, a za to vrijeme pripremite smjesu. U brašno zamutite jaje, dodajte malo mlijeka i malo soli, sve razmutite i kada je ulje zagrijano, u njega dodajte smjesu.
Miješajte da ne zagori i za tri minute jelo je gotovo. Uz to je dobro poslužiti čašu hladnoga mlijeka ili jogurta.
Recept za lukmiru
I za kraj, jelo za osvježenje.
Možda nije za one koji imaju žeudčanih problema, ali je odlično To je lukmira, a po nekima poznato i kao siruluk.
Pera mladoga luka narežite na sitno, posolite te prelijte mješavinom masnijeg vrhnja i jogurta. Brzo, jednostavno i ukusno.

Možda bi toga bilo još, ali me upozorava moj prijatelj Prišenk, ubrzo redni/redoviti profesor, da bih trebao krenuti u dvoranu, gdje me očekuje mnoštvo mladih koje ću zabavljati oko 5 sati. Dok netko ne odustane ili opadne pod stol.
A vama, do sljedećeg susreta, u slast!
POGLEDAJTE VIDEO Iz Grgićeve kuhinje: Recepti i priče koje mirišu na tradiciju