Samo šest uzoraka hrane s prekomjernim razinama pesticida našli su se tijekom prošle godine na listi uzoraka hrane koji sadržavaju ostatke pesticida iznad maksimalno dopuštene koncentracije (MDK). Radi se o tek jedan posto od ukupno 630 analiziranih uzoraka hrane tijekom 2017. godine.
S tih jedan posto, ocjenjuju u Ministarstvu poljoprivrede, izloženost potrošača ostacima pesticida u Hrvatskoj u skladu je s prosjekom u Europskoj uniji.
Glas Slavonije doznaje i da su u 206 uzoraka također nađeni pestidici, ali u dopuštenim razinama.
Savjet za kupce
Đakovački voćar MarijanBakula, koji tvrdi da koristi minimum pesticida, dao je nekoliko savjeta uzgajivačima, ali i kupcima.
"Pratite, uklonite na biljci i ispod nje ono što je loše, to je preventiva, kontinuirano radite na nasadu i svest ćete potrebu za pesticidima na minimum. Ljudi pesticide upotrebljavaju iz neznanja, ali i znanja jer žele voćku što savršenijeg izgleda, ulaštenu, sjajnu, pravilna oblika. Jer da biste dobili izgledom savršenu jabuku, morate preklapati zaštitna sredstva. Savršeno voće, povrće, hrana savršena oblika na policama čisti je otrov, čista kemija", upozorava Bakula.
'Ne koristimo herbicide već 20 godina'
"Izbjegavajte savršeno lijepu hranu na polici", savjetuje kupcima.
Povrtlarka i vlasnica OPG-a BlaženkaŠkorvaga iz Punitovaca tvrdi da se herbicidima uopće ne koriste već 20 godina. "Radimo s crnom folijom, plijevimo te korova kod nas apsolutno nema, kao ni potrebe za herbicidima. Insekticide rabimo u jako maloj mjeri i pazimo na karencu. I fungicide upotrebljavamo minimalno, jer kontrolom vlage i prozračivanjem možemo utjecati na (pojavu) bolesti.
Ljudi neopravdano negoduju kada čuju da je hrana iz plastenika, kažu da je "sami otrov", a mi kažemo da je takva više proizvodnja na otvorenom, jer više traži pesticide. Garantiramo da je plastenička proizvodnja puno bolja", kaže Škorvaga za Glas Slavonije.