Za takvu situaciju poslodavci okrivljuju obrazovni sustav koji mlade ne osposobljava dovoljno niti im daje kvalitetnu praksu tijekom školovanja, javlja HRT.
'Mi smo posluživali goste s pravim jelom'
Jedan od najpoznatijih zadarskih ugostitelja tvrdi da problem leži u nastavnom programu ugostiteljskih škola:
"Kada sam ja bio naučnik mi smo radili kao konobari i posluživali goste s pravim jelom koje su kuhali kuhari, isto tako ljudi koji su u školi bili kuhari", kaže Erik Pavin, predsjednik Udruge zadarskih ugostitelja.
Danas škole štede na svemu pa se mnogo toga uči samo u teoriji, što nije dobro, govori Pavin. Broj ugostiteljski objekata raste, potražnja za radnicima raste a situacija sve gora.
Poslodavac mora dati svoj doprinos
Njegovo mišljenje dijele i u županijskom cehu ugostitelja. Kvalitetnog kadra nedostaje 90 posto, smatra Robert Kovačević, predsjednik Ceha ugostitelja Zadarske županije.
Medalja naravno ima i drugu stranu. Problem je što je naš turizam samo sezonski. Uz to, iskustva s radnicima ali i poslodavcima su različita. Svjesni su neki poslodavci da oni sami moraju preuzeti dio odgovornosti kako bi na kraju dobili zadovoljnog i produktivnog radnika.