Proteklog tjedna objavili smo jelovnik iz saborskog restorana, a cijene istog užarile su društvene mreže, ali i hrvatski javni prostor. Kako smo naveli, iako cijene hrane u Hrvatskoj svakim danom sve više divljaju, u Saboru se i dalje jede po jako prihvatljivim cijenama koje unatoč inflaciji i poskupljenjima nisu rasle već nekoliko godina.
Žele li pojesti dnevnu juhu, uposleni će djelatnici Hrvatskog sabora za nju morati izdvojiti četiri kune, za glavno jelo s prilogom plaćaju 15 kuna, dnevni prilog košta devet, desert četiri, a salata tri kune. Djelatnici Hrvatskog sabora svaki dan mogu birati između dva glavna jela, pa se tako na objavljenom meniju koji je važio od 27. lipnja do 1. srpnja moglo pojesti svašta - od variva od mahuna i pečene vratine, pirjane teleće jetrice u prošeku s palentom pa do bečkog odreska, graha s kobasicama i ribe.
Probali smo kuhati kao u saborskom restoranu
Tih 15 kuna za glavo jelo i prilog nije nam dalo mira, pa smo odlučili provjeriti koliko bi jedan takav obrok koštao da ga kod kuće pravimo sami. Odlučili smo pripremiti pileći file u umaku od čilija s njokima, koji je na meniju bio 1. srpnja.
Da odmah u startu riješimo nekoliko stvari: nemamo originalni recept iz saborskog restorana i naše jelo nije isto kao ono koje se jede tamo. No za potrebe neke okvirne računice poslužio nam je umak na bazi rajčice i čili papričica koji smo pronašli u bespućima interneta, a koji se jako fino slagao s pilećim fileom i njokima.
Prvi cjenovni šok doživjela sam odmah u startu, na prvoj i osnovnoj namirnici. Odnosno, bez teksta me ostavila cijena kilograma pilećeg filea. 74,98 kuna! Eeeej, 74,98 kuna, odnosno skoro 10 eura za pileći file! Neko vrijeme sam stajala ukipljena u trgovini, "zbrajajući se" nakon šoka. Internet kaže da je neki normativ oko 300 grama mesa po glavi, pa sam za dvije porcije kupila pakiranje od 600 grama koje je koštalo 45,44 kune. Dakle, odmah u startu debelo smo prošli cijenu dvaju glavnih jela s prilogom iz Sabora. Pola kilograma njoka platila sam 13,99 kuna, a 44,26 kuna koštali su sastojci za čili umak. Za pripremu čili umaka bile su nam potrebne čili papričice, rajčice, luk, granule češnjaka, sok od limete, peršin, sol te maslinovo ulje.
Namirnice koje su nam bile potrebne da probamo napraviti jelo sa saborskog menija
Sve sastojke (meso, umak, prilog) platili smo 103,69 kuna, s time da u računicu ne ulazi malo soli i maslinovo ulje koji su također potrebni za umak, a koje sam imala kod kuće. Također, u tu cijenu nismo uračunali potrošenu električnu energiju kao niti "ruke", odnosno pripremu samog jela.
Račun za namirnice koje su nam bile potrebne da napravimo jelo sa saborskog menija
Dvije porcije u saborskom restoranu djelatnici će platiti 30 kuna. Nas su dvije porcije sličnog jela koštale 103 kune, odnosno čak 73 kune više nego što to plaćaju saborski zastupnici. Saborski zastupnici u svom saborskom restoranu za cifru od 103,69 kuna mogu kupiti gotovo sedam porcija glavnog jela s prilogom.
Za zgotoviti ručak trebalo nam je oko sat vremena i moramo priznati da je jelo bilo ukusno - pikantni umak jako se dobro slagao s piletinom i njokima, a meso smo, prije nego se krčkalo u umaku, lagano zapekli da dobijemo još bolji "šmek". Zaključak? Što saborski zastupnici plate 15, građani plaćaju 50 kuna i to odluče li skuhati doma.
Ovako je ispala naša verzija "saborske piletine u čili umaku"
Restoran ne podliježe fiskalizaciji
Inače, saborska kantina ne podliježe plaćanju poreza. Restoran u kojem svakodnevno jedu i piju naši izabrani zastupnici izuzet je od obveze izdavanja fiskalnih računa jer se radi o internom restoranu koji obavlja usluge za vlastite članove. Odnosno, ne radi se o komercijalnom restoranu koji podliježe obvezi fiskalizacije.
Osim dobrih plaća i povoljnih cijena u svojem restoranu, saborski zastupnici uživaju u brojnim benefitima na koje imaju pravo. U to ulaze primjerice troškovi goriva, cestarine, javnog prijevoza, karata za avion, troškovi smještaja u hotelima, troškovi stanarine i režija, ali i naknade za odvojen život.