stručnjakinja za prehranu /

'Pretilost u Hrvatskoj povezana je i sa siromaštvom, ljudi uglavnom posežu za jeftinim namirnicama'

'Ekonomski status je jako bitan. Danas ljudi posežu za što jeftinijim namirnicama, koje su lošije i kvalitetom', zaključila je Pavić

20.5.2016.
18:51
VOYO logo

Svaki drugi Hrvat je predebeo! Porazna je to statistika i trend koji Hrvate neslavno prate godinama. S viškom kilograma se češće bore muškarci od žena, no što je uzrok i kako do zdravih navika?

O toj temi u RTL-u Danas smo razgovarali s Evom Pavić, rukovoditeljicom Službe za prehranu i dijetetiku KBC-a Zagreb. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vi ste specijalist sigurnosti i kvalitete hrane - što to Hrvati jedu da su predebeli?

"Nažalost, mi jedemo previše energetski bogatu hranu, ali koja je nutritivno siromašna. To je hrana bogata soli, sa puno loših masnoća i što je najvažnije, sa puno šećera. Visoko fruktozni glukozni sirup je nešto na što upozorava i WHO, njegov unos moramo značajno smanjiti. Preporuča se manje od 10 posto dnevnog unosa, što je manje od 50 grama, a mi već primjerice, u jednom gaziranom piću imamo 50 grama šećera."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je ustvari vrlo jeftina hrana. Je li to pokazatelj da je i gotovo polovica Hrvata siromašno?

"Sigurno je da to može predstavljati neku poveznicu, ekonomski status je jako bitan. Danas ljudi posežu za što jeftinijim namirnicama, koje su lošije i kvalitetom."

Često izvještavamo o nacionalnim programima za zdravlje, akcijama na državnoj razini - a podaci su iz godine u godinu sve gori. Zašto?

"Problem je što se smjernice ne primjenjuju u potpunosti, samo određeni broj škola u osnovnim školama to primjenjuje. Mnogi ravnatelji kažu da je ta prehrana preskupa. Mislim da ako netko to uistinu želi, pronaći će način za zdraviju prehranu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo