Svaki drugi Hrvat je predebeo! Porazna je to statistika i trend koji Hrvate neslavno prate godinama. S viškom kilograma se češće bore muškarci od žena, no što je uzrok i kako do zdravih navika?
O toj temi u RTL-u Danas smo razgovarali s Evom Pavić, rukovoditeljicom Službe za prehranu i dijetetiku KBC-a Zagreb.
Vi ste specijalist sigurnosti i kvalitete hrane - što to Hrvati jedu da su predebeli?
"Nažalost, mi jedemo previše energetski bogatu hranu, ali koja je nutritivno siromašna. To je hrana bogata soli, sa puno loših masnoća i što je najvažnije, sa puno šećera. Visoko fruktozni glukozni sirup je nešto na što upozorava i WHO, njegov unos moramo značajno smanjiti. Preporuča se manje od 10 posto dnevnog unosa, što je manje od 50 grama, a mi već primjerice, u jednom gaziranom piću imamo 50 grama šećera."
To je ustvari vrlo jeftina hrana. Je li to pokazatelj da je i gotovo polovica Hrvata siromašno?
"Sigurno je da to može predstavljati neku poveznicu, ekonomski status je jako bitan. Danas ljudi posežu za što jeftinijim namirnicama, koje su lošije i kvalitetom."
Često izvještavamo o nacionalnim programima za zdravlje, akcijama na državnoj razini - a podaci su iz godine u godinu sve gori. Zašto?
"Problem je što se smjernice ne primjenjuju u potpunosti, samo određeni broj škola u osnovnim školama to primjenjuje. Mnogi ravnatelji kažu da je ta prehrana preskupa. Mislim da ako netko to uistinu želi, pronaći će način za zdraviju prehranu."