Turisti su krenuli pristizati, no dolazi do problema - tko će ih posluživati? Najviše se traži konobara i kuhara, ali i njih je sve manje jer su traženi i u inozemstvu, a ove je godine izostao uvoz radnika iz drugih zemalja.
"Da, jako je teško, ali nije nemoguće kad se radi, kad imamo česte edukacije, team buildinge sve se može i treba stalno radit na tome. Nikad nije kraj", kaže kuharica Marija Vrdoljak za RTL Danas.
Hrvatska zakoračila u oporavak
Marija je jedna od stalno zaposlenih u hotelu koji se uzda u provjerene cjelogodišnje radnike, ali potencijalno dobra sezona otvara potrebu za dodatnim angažmanima.
"U skladu s poslovnim potrebama zaposlit ćemo u sezoni dodatni kadar. Ono što je bitno naglasiti je da smo mi ekipirani i pokriveni pravovremeno jer smo posao za ovu sezonu već u siječnju", govori voditeljica hotelskih operacija Željka Budić.
Prema podacima Ekonomskog instituta u Zagrebu i portala Moj posao radna mjesta sugeriraju da je Hrvatska zakoračila u oporavak.
Udruga Glas poduzetnika nezadovoljna
U svibnju se broj oglasa za posao povećao za jedan posto u odnosu na svibanj predCOVIDne 2019. Najviše se traži prodavača, konobara i kuhara, čak 28 posto više. Studentskih i sezonskih zaposlenja nudi se 16 posto više nego prije dvije godine, a porasla je i ponuda ugovora na neodređeno, dok se smanjio broj ugovora na određeno.
Članovi udruge Glas poduzetnika nisu zadovoljni tretmanom u krizi. Zato najavljuju i provjeru ustavnosti i tužbu protiv Vlade.
"Cijelo vrijeme su definirali tko nešto može, a ne što se može i smatramo da su te restrikcije bile u neskladu i sa ustavom. Nekako je ispalo da su najviše stradali oni koji poštuju zakone, koji plaćaju poreze. Oni koji poštuju sve mjere su dobili po nosu, a ovi drugi su prošli lišo", kaže ugostitelj Vedran Jakominić.