"Ispričavamo se unaprijed ljubiteljima životinja, ali klat ćemo svinju na klasičan način. Želja nam je pokazati kako je kolinje izgledalo kada su to radili naši stari prije 50 godina", kazao je,prije tradicionalnog kolinja i Čvarkijade koje su organizirali u Dobrovcu kod Lipika, predsjednik Udruge LIDO Marijan Poletto.
Kako bi sve, a ne samo klanje svinje i prerada mesa, podsjećalo na stare dane, Dobrovčani su prikladno uredili i prostor na nogometnom igralištu gdje se kolinje održavalo: napravili su montažnu kućicu i uredili ju na starinski način, bio je tu i drveni plug, peć tzv.koza, sapun kakav se pravio nakon kolinja, piše 034portal.
Posao daleko teži nego što je to bio nekad
Na tradicionalnom slavonskom kolinju je sudjelovalo dvadesetak članova udruge. Nakon što su se okupili, malo su prigrizli suhomesnate proizvode ostavljene od prošlogodišnjeg kolinja upravo za ovu prigodu, a potom se pošlo zaklati 250 kilograma tešku svinju. Svako je odrađivao svoj dio posla radeći ga upravo onako kako su to na daleko teži način nego danas, odrađivali nekad naši stari.
Obzirom da je uz prikaz starog načina kolinja organizirana i Čvarkijada, Dobrovčani su dodatno kupili 50 kilograma slanine te pripremali i čvarke, piše 034portal.