BLAŽI NEGO PRIJAŠNJIH SEZONA /

Poreznici u napadu na Jadran: Ugostitelje više od inspektora brinu - visoki porezi

Za razliku od prijašnjih godina , inspektori su, kažu ugostitelji - blaži.

6.8.2018.
22:30
VOYO logo

Jadran su ove godine pojačano poharali i porezni inspektori. U gotovo 6 i pol tisuća nadzora fiskalizacije, otkrili su brojne slučajeve gdje ugostitelji nisu izdavali račune ili su prikrivali ostvareni promet. 

Baš kao i turistima, i poreznicima je jedna od omiljenih destinacija bio Dubrovnik. Tamošnji ugostitelji požalili su se RTL-u da ih od inspektora - više brinu visoki porezi.

Tom i Jan već su neko vrijeme u Dubrovniku pa su po restoranima i kafićima pojeli i popili poprilično ručkova, večera i pića.

"Do sada smo uvijek dobili račun, no ne provjerim ga uvijek, što možda i nije mudro, a što se cijena tiče mislim da su poštene, volio bi da je jeftinije, ali sve u svemu u redu":

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Turisti su nekad nemarni kad je o računima riječ, no ne i  hrvatski porezni inspektori. Dubrovnik im je baš kao i turistima omiljena destinacija. 

"Pa jesu u gradu, svaki dan netko od kolega ima inspekciju, bili su kod nas. Sve je bilo u redu, mislim da su ljudi okej, vide i oni da radimo", Ana Bitanga Jukić, voditeljica restorana.

Za razliku od prijašnjih godina , inspektori su, kažu ugostitelji - blaži. Ako primjerice u blagajni pronađu par kuna više ili manje, vlasniku će izdati upozorenje, a ne odmah kaznu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prije nam se znalo dogoditi da dođu, sjednu, pojedu, a onda idu provjeravat kasu. Ove godine jednostavno dođu i pokažu značke, predstave se. Mislim i oni moraju raditi svoj posao", kaže Ana Bitanga Jukić, voditeljica restorana.

Na računu kojeg izdaju, a kojeg inspektori vrijedno češljaju, stoje mnoge brojke i slova, koje goste često zbune.

"Obično ih malo prepadne količina informacija, ima i fiskalni kod i postoci, porez, prirezi i onda većinom pitaju što je to i što oni tu plaćaju i onda im objasnimo da je to porez, da nije tip što većinom pretpostavljaju", objašanja konobar Dražen Galić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A voljeli bi svi ugostitelji da je onih ukupno 28 posto poreza i prireza napojnica

"U Francuskoj je porez 10 ili pet posto, ovisi koje jelo jedete i koje piće pijete".

"Znači mi u principu nemamo problema s poreznim inspektorima, mi imamo problema s visokim porezima", kaže Ante Vlašić, predsjednik ceha dubrovačkih ugostitelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pa iako su ove godine inspektori povećali svoje obilaske hrvatskih lokala za čak 85 posto više nego lani, manje ugostitelja štrecne  u srcu njihov dolazak od davanja velikog dijela kolača državi

savrseni kandidatkinje
NOVE EPIZODE OD PONEDJELJKA DO ČETVRTKA
VOYO logo
Još iz rubrike
Image
'POSTOJI JAKO DOBAR RAZLOG...' /

Pitali smo vas treba li Ukrajina ući u NATO, evo što ste odgovorili