Nitko ne zna kada će početi i kako će izgledati turistička
sezona, ali za nju su pripreme počele. U očekivanju najboljeg,
turistički sektor već traži sezonce.
Hrvatski zavod za zapošljavanje anketira sve nezaposlene o
spremnosti za rad tijekom sezone, za različita zanimanja. Najviše
se provjerava tko želi raditi posao sobarice - traži ih se 800.
Kao i 700 čistačica, 370 konobara i 190 kuharica. Najveća
potražnja je u Istri i na Kvarneru.
Kamp u Omišlju prvi put ove zime nije zatvorio vrata. Gosti
dolaze vikendom u solidnom broju, a ovdje se već naveliko
priprema za pravu sezonu. U ranijim, normalnim godinama imali su
80 sezonaca.
„Prošle godine možda smo zaposlili 10 manje, svi odjeli, svi
objekti su nam radili u potpunosti jedino smo kasnije otvarali.
Ove godine smo krenuli s pripremama radne snage, radimo kao da je
sve u najboljem redu, radit ćemo s punim brojem djelatnika,
dapače čak ih namjeravamo i povećati“, rekao je Luka
Majcen, direktor kampa u Omišlju.
Hotelska grupacija iz Crikvenice koja ima objekte i u Dalmaciji u
sezoni treba do 300 sezonaca. Potraga je već počela. Prve hotele
otvaraju 1. ožujka.
„Prošle godine smo uglavnom ostali u granicama Hrvatske, znači
osim lokalnog stanovništva, domicilnog, stanovništva iz Gorskog
kotara i Rijeke uglavnom je to bio Bjelovar i Slavonija, čini nam
se i ako mogu bit iskren nadamo se da ćemo ove godine trebat više
ljudi pa ćemo morat posegnut za nešto radne snage s radnim
dozvolama“, rekao je Goran
Fabris, predsjednik Uprave Jadran d.d.
Crikvenica
Na riječkom Zavodu za zapošljavanje prijavljeno je 10 tisuća
ljudi. Ako se uspoređuju lanjski i ovaj siječanj po pitanju
sezonskih radnih mjesta razlika je drastična.
„Pad je otprilike 89 posto, 88-89 % u djelatnosti pružanja
usluga“, kaže Željko Marković, predstojnik
Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Rijeka.
Kažu, nezaposlenih bi bilo puno više da nije bilo 663 milijuna
kuna isplaćenih potpora za očuvanje radnih mjesta. U županiji su
obuhvatile oko 49 000 radnika i više od 10 000 poslodavaca.
Trenutno samo s kavom za van i u očekivanju povratka na normalno
radi i ovaj crikvenički kafić.
„Iskreno ove godine ne znam što ću jer teško je bilo šta reć
trenutno. Inače imam kroz godinu, prosjek zaposlenika je 15, u
ljetnim, 7. i 8. mjesecu se penje do 23“, rekao je
Krešimir Zubčić, vlasnik ugostiteljskog
objekta u Crikvenici.
Bude li potrebe zaposlit će sezonce, ali čekat će, kaže, do
zadnjeg trena. S tom razlikom što ih je ranijih godina angažirao
iz cijele regije, a sada vjeruje kako će ih ipak naći u svom
najbližem okruženju.