Hrvati su u već nekoliko godina u samom vrhu u Europi po potrošnji novaca na hranu i piće, no zbog pandemije koronavirusa ipak su počeli kupovati kvalitetnije, zdravije proizvode.
Sve se više traže lokalni, domaći i ekoproizvodi. No jedini je problem što su maloprodajne cijene takve hrane najmanje 30 posto veće od one obične.
Redovi na blagajnama i puna kolica s hranom: prizor je koji se svakodnevno može vidjeti u trgovinama. Nažalost, to Hrvatsku ponovno stavlja u koš sa slabije razvijenim zemljama.
Uz Rumunjsku, Litvu, Estoniju i Bugarsku, Hrvati najveći dio svog budžeta potroše na hranu i bezalkoholno piće, čak 18,8 posto.
Europski prosjek je 12,1. Usporedbe radi, jedna Hrvatska obitelj na hranu troši otprilike kao dvije obitelji iz Austrije, Luksemburga ili Irske.
Ipak, pandemija koronavirusa donijela je i nešto dobro. Hrvati su se okrenuli potrošnji zdravijih proizvoda. U prvom redu povrća. Tijekom kupovine, većina je opreznija nego ikad.
"Uvijek pitaju gdje imam paradajz, odakle on dolazi, odakle ja, pa im kažem uzmite jedan, probajte pa ćete vidjet", rekao je
A čim se uvjere u kvalitetu proizvoda iz OPG-ova, ne vraćaju se na staro.
"Onda kad čovjek to sam sebi vidi da je to super, da mu odgovara i da je za zdravlje, onda je normalno da to i drugima preporuči. I treba to tako. Mislim da bi se ljudi trebali okrenuti tome pa da se što manje kemikalija unosi u zemlju", poručio je
Zbog toga se osim ovakve hrane iz domaće proizvodnje, sve više traži i ona s oznakom eko ili bio. I to ne samo u trgovinama, nego i na tržnicama.
"U principu nastojim birat da je sve iz BIO uzgoja", rekla je
Lokalna, zdravija hrana u pravilu je i nešto skuplja, pa stoga ni ne čude rezultati nezavisnih istraživanja prema kojima ovakvu hranu najčešće kupuju oni stariji od 25 godina s većim primanjima.
"Ha gledajte, ja se s tim ne opterećujem jer poznam ljude od kojih kupujem. Na moru ne, ali tu 90 posto ljudi znam, i koliko mi računaju, računaju. Znam da je dobar proizvod i da me ne budu prevarili", izjavio je
"Nije puno. Meni odgovara. Ja si to mogu priuštiti i dobro se osjećam", rekla je
Iako je dobar okus hrane i dalje bitan faktor, mnogi su ipak uvidjeli da je ovo i najjednostavniji način jačanja imuniteta, posebice za rizične skupine građana.