Paradoks hrvatskog turizma /

Obaramo rekorde, a gubimo radnike. Sindikati: 'Zaposleni u turizmu postat će invalidi rada'

Velikim djelom na preumornim i potplaćenim radnicima

12.8.2022.
7:30
VOYO logo

I dok se penjemo prema turističkom rekordu, u turizmu zbog radne snage srljamo prema dnu. Radnici, nezadovoljni plaćama, odlaze u inozemstvo - a oni koji su ostali odrađuju i duple smjene za manje novca. Sindikati traže bolje uvjete i upozoravaju - zaposleni u turizmu postat će invalidi rada.

Vitomir je jedan od stare turističke garde. U istoj hotelskoj kući na Kvarneru radi već 38 godina. Posljednji ugovor potpisao je na 60 sati rada tjedno. Ne želi otići, ali brojni njegovi kolege jesu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dominiraju li sada strani radnici? "Pa kao sezonski da, kao sezonski da. Jer kod nas u firmi je dosta nas otišlo ća, mislim, otišlo s otpremninom, ali to je od prvih vlasnika. Prvi vlasnici su napravili dar mar", objašnjava radnik u hotelu Vitomir Trabonjača. Kaže kako plaće nisu kolike bi trebale biti, no to je krivo i Ministarstvo.

Image
MUKE SEZONACA /

Umjesto stakla, na prozoru i vratima najlon i stiropor i prljavština. Potraga o smještaju za sezonce na Jadranu

Image
MUKE SEZONACA /

Umjesto stakla, na prozoru i vratima najlon i stiropor i prljavština. Potraga o smještaju za sezonce na Jadranu

Problem nedostatka radnika izazvao je lančanu reakciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Radnici rade u nehumanim uvjetima, dešava se da rade puno duže od predviđenog radnog vremena Zakonom, dolazi do situacije gdje rade dvokratno, trokratno. Dovest ćemo se u situaciju da radnici u turizmu postanu invalidi rada koji, koji će odlazit u prijevremene mirovine", govori Vedran Sabljak, voditelj riječkog ureda Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije

Od poslodavaca, među ostalim, traže podizanje plaća, normalne smjene, ugovore na neodređeno. Takve ugovore imaju u restoranu opatijskog hotela, u kojem rade isključivo domaći ljudi.

"Kako smo uspjeli te ljude zadržat kod nas.. Pa uvjeti što se tiče financija, što se tiče slobodnog vremena. Kolektiv koji je završio Ugostiteljsku školu u Opatiji, svi zajedno nekako lakše funkcioniraju. Ljudi se dobro razumiju i znaju što rade", prepričava voditelj hotelskog restorana Klaudio Jurčić.

"Ja sam zadovoljan", govori konobar u hotelu Marinko Gašperov. Nemaju uvjete kakve bi imali vani - još. "Ajmo reć tako, ne još kao vani, ali sve ima svoje pluseve i minuse. Tako i ovaj posao u inozemstvu. Mislim da cijela naša država nije u toj financijskoj moći da bi mogla platiti radnike u bilo kojoj industriji", dodaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski turizam velikim dijelom počiva na preumornim i potplaćenim radnicima. Za zemlju čiji je udio prihoda od turizma najveći u Europskoj uniji- mnogi smatraju - opasna igra koju treba mijenjati…

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 20
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo