NOVI ZAPLET U AFERI SALMONELA: /

'Bakterija pronađena u našem mesu uopće nije na popisu opasnih za zdravlje!'

Image
28.11.2016.
9:07
VOYO logo

Iz Perutnine Ptuj-PIPO d.o.o. Čakovec rekli su da 'salmonella infantis' pronađena u njihovom mesu u Županji 'prema europskom i hrvatskom zakonu nije definirana kao kriterij sigurnosti hrane', piše Jutarnji list.

'Ta salmonela uopće nije opasna za zdravlje ljudi'

'Prema Uredbi o mikrobiološkim kriterijima za hranu br. 2073/2005 i dopuna 1086/2011, stavka 1.28, za svježe meso peradi je deklarirano ograničenje samo dva soja salmonele - Salmonelle typhimurium i Salmonelle enteritidis kao kriterij sigurnosti hrane, što podrazumijeva fokus na značaju mikrobiološke dijagnostike, koje izvodimo u vanjskim akreditiranim laboratorijima', stoji u priopćenju Perutnine i kao dokaz prilažu i oslobađajuću presudu Prekršajnog suda u Splitu u slučaju koji im se dogodio u svibnju ove godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Ilustracija: Tino JurićPIXSELL

Sud je, naime, utvrdio, da se na listi Europske komisije kao kriterij sigurnosti hrane ne nalazi salmonela infantis već druga dva soja te bakterije, S. typhimurium i S. enteritidis. Sud jetada u presudi napisao da 'salmonella infantis u mesu peradi ne čini to meso nesigurnim niti štetnim za zdravlje'.

Image
VELIKA AFERA KOJA TRESE HRVATSKU: /

'Bit će sankcija, ove godine smo imali 67 slučajeva, a javnost za nijedan ne zna'

Image
VELIKA AFERA KOJA TRESE HRVATSKU: /

'Bit će sankcija, ove godine smo imali 67 slučajeva, a javnost za nijedan ne zna'

Hrvatska agencija za hranu: I salmonela infantis predstavlja rizik za zdravlje

Ipak, Hrvatska agencija za hranu u lipnju ove godine objavila je znanstveno izvješće u kojem se kaže da meso u kojem je pronađena salmonela infantis predstavlja rizik za zdravlje ljudi, a posebno djece, starijih osoba, i onih bolesnih. Kao demantij Perutnini naveli su sljedeće:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Prema podacima iz sustava prijavljivanja salmoneloze u Hrvatskoj, a i prema europskim podacima, u ljudi je najčešće prijavljeni serotip S. enteritidis i S. typhimurium. Iako je Salmonella enteritidis najčešći uzročnik epidemija u ljudi, sve su češći pokazatelji da bolest u ljudi uzrokuju i drugi serotipovi kao npr. S. infantis, S. agona, S. hadar, S. heidelberg i S. virchow. Prema Europskoj agenciji za sigurnost hrane (EFSA), najznačajniji s javnozdravstvenog stajališta su serotipovi S. enteritidis, S. typhimurium, S. infantis, S. hadar i S. virchow. Znanstveno izvješće o riziku od S. infantis u pilećem mesu za zdravlje ljudi Hrvatske agencije za hranu, od 30. lipnja 2015. godine, navodi kako meso peradi u kojem je utvrđena S. infantis, predstavlja rizik za zdravlje ljudi, posebice u djece, starijih i osoba slabijeg imuniteta. S. infantis sposobna je izazvati bolest u ljudi, (potvrđeni su i slučajevi u Hrvatskoj) te njezina prisutnost u svježem mesu peradi predstavlja potencijalni rizik za ljudsko zdravlje', stoji u izvješću Hrvatske agencije za hranu, prenosi Jutarnji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo
Još iz rubrike