U moru loših zbivanja koja su u prošloj godini bila uvjetovana pandemijom koronavirusa, u Hrvatskoj se ipak dogodilo i nešto pozitivno. Naime, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, proizvodnja domaće hrane u koronakrizi je porasla.
"Kvaliteta je bila stvarno izvrsna. Bilo je puno sunčanih dana, grožđe je lijepo sazrjelo, čak i ove kasne sorte su bile izvrsne", rekao je za Dnevnik.hr vinar Mladen Siber, a Mato Mamić je kriznu 2020. iskoristio za povećanje uzgoja junadi. "Iz krize ne možete izići ako smanjite proizvodnju, već samo ako povećate proizvodnju i produktivnost. Sad je na stanju 850 komada, s time da je to samo 50 posto kapaciteta", kaže on.
Upravo na odvažnosti poljoprivrednika poput Sibera i Mamića, domaća je poljoprivreda zabilježila najveći rast u posljednjih 13 godina. U odnosu na 2019. biljna proizvodnja bilježi rast od 8,7 posto, a stočarstvo od 4,3 posto. Porastao je i izvoz, pa je ukupna poljoprivredna djelatnost zabilježila vrijednost proizvodnje od 19,2 milijarde kuna, što je sedam posto više u odnosu na prethodnu godinu.