Zadnji su dni korizme, a svi koji su je se pridržavali sada jedva čekaju uskrsnu bogatu trpezu. Ali šunke i jaja trebat će i više jer Hrvatska je najveći uvoznik svinjskoga mesa u Europi, iako potencijala ima za hraniti i više od vlastite zemlje.
Ali i kvaliteta šunke i jaja varira. Primjerice, na obroncima Papuka, nalazi se Shumska farma gdje je sve prirodno: od života do šunke i jaja.
U srcu papučke planine, u najljepšoj prirodi potpuno slobodne šetaju svinje, među njima i Sonja, koja pod hitno treba frizuru, govori vlasnik "Šumske farme", Nikola.
Nikolu praščići prate u stopu, uz planinu, jer znaju da na Papuku jedu sve što je aposlutno prirodno.
"Kad smo kupili u 12. mjesecu paradajz i papriku i rekli 'ovo nije normalno, mi imamo toliko zemlje, imamo svoju hranu, mi moramo početi proizvoditi sami'", rekao je Nikola Borić, vlasnik Shumske farme.
Zdravije ne može. Pa u eko proizvodnji, koja je danas spas, ne mogu proizvesti ni sami kolika je potražnja. Traže ih veliki proizvođači. Traže ih mali.
Trk papučkom šumom, zdravi zrak, pa kome je to ikad škodilo? Ali sve je po propisima.
"Sve svinje su markirane, redovito dolazi veterinarska inspekcija. Svinje su u troduploj ogradi. Imamo i električnu ogradu da divlje svinje ne mogu ući. Sve je po propisima", objasnio je Borić.
A zdravo Hrvati vole. Za Uskrs će se trošiti, krizi unatoč, više no inače.
Ovisno o dubini džepa, potrošit će se od 550 kuna za skromniju, 1000 kuna za srednju te 1550 kuna za bogatu košaricu uskršnjih delicija.
Godišnje se pojede čak oko 80 milijuna jaja. No i ta kvaliteta ovisi o načinu hranjenja. Ali treba i konačno otvoriti oči. Svi oni koji se bave uzgojem imaju jednu veliku poruku usred krize: možemo proizvesti sve sami za sebe!
"Pravo vrijeme da vidimo da je Hrvatska samodostatna sa svojim proizvodima i plasmanom tih malih OPG-ova. Jednino što se oni moraju udružiti. Sami ne mogu na tržištu jer su premali i ne mogu zadovoljiti nikakve potrebe", rekao je Borić.
A dok ne otvorimo oči u krizi kao nacija, RTL će vam otkriti jedan mali, ali zdravi trik koje će vaše kućanstvo barem mrvicu ukrasiti.
Dakle, prvo potjerate koku, uzmete jaje. Napravite čavlićem sitne rupice na vrhu i na dnu jajeta. Zatim stavite prst na jedan kraj. Jaja slobodno možete popiti. Ništa zdravije od jajeta šumske koke. A ljuska ostaje čitava. Možete je ukrasiti, staviti končić i za Uskrs, eto i ukrasa.
A kad je riječ o sindikalnoj uskršnjoj košarici, ove je godine neće biti.
"Ove godine smo odlučili da zbog posebnosti vremena i teške situacije nećemo raditi uskršnju košaricu jer bi je bilo teško, čak i neprimjereno, uputiti prema hrvatskoj javnosti vezano uz same iznose. Iako su ovo posebni uvjeti, treba i tu naći načina da obitelj taj blagdan dostojno obilježi, u odnosu na to kako i koliko može", rekao je Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata.