Samovolja u klaonicama /

Nakon što su zabranjena kolinja na farmama, istražujemo koliko košta usluga ovlaštenih klaonica

Jedno tele, nebrojeno komplikacija. Na farmama i gospodarstvima s velikim životinjama nije dopušteno klanje. Grlo mora u ovlaštenu klaonicu. I tu počinje priča

15.12.2016.
18:47
VOYO logo

Ulazak u Europsku uniju donio je nova pravila koja pristalicama domaće hrane bitno kompliciraju život. 

"Ja kupujem tele i što onda? Mi zovemo ovlaštenog veterinarskog inspektora koji vam izdaje putovnicu za to tele i ide se na registrirani objekt za klanje", kazao nam je vlasnik farme goveda i mliječnih krava u Potnjanima Branko Kolak.

Kad kupac doveze svoje grlo do ovlaštene klaonice - primjerice u Bilogori, ako je tele mlađe od šest mjeseci, klanje će mu naplatiti 125 kuna. Ako je starije, usluga će koštati više od 300 kuna. I to nije sve! 

Klaonice uzimaju glavu s dijelom vrata, iznutrice, rep i kožu. Nazivaju to petom četvrti. Glava, crijeva i kosti se moraju zbrinuti kao otpad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok neki privatnici koriste status ovlaštenih klaonica i samovoljno odlučuju o pravilima, poznata mesna industrija u Slavoniji ima drukčija pravila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi subjektu fakturiramo uslugu klanja na osnovi cijene te pete četvrti, a subjekt nama fakturira vrijednost pete četvrti. I onda se to sve izravna", kazao je direktor proizvodnje u Mesnoj industriji Ravlić Andrija Čeh.

Dakle, ako se iznutrice žele zadržati, vlasnik teleta plaća uslugu klanja koliko koštaju iznutrice. Takva je praksa u cijeloj Europi.

Takva praksa svojim farmerima pod određenim uvjetima ipak dopušta klanje stoke na farmama. Hrvatski farmeri to godinama bezuspješno traže od resornog ministarstva.

"Dobivamo direktno kupce na gospodarstva naša, s druge stranezapošljavala bi se dodatna radna snaga, a isto tako veterinarska inspekcija i veterinarske organizacije imale bi dodatni posao", dodaje Kolak.

"Za razliku od nekih drugih zemalja Europske unije koji imaju samo jednu ili dvije kalonice, mi imamo dovoljan broj klaonica. Relativno su i dobro raspoređene i nema nikakvog valjanog razloga, vodeći računa o zdravlju ljudi, da mi razmišljamo o dopuštanju takvih stvari", izjavio je Damir Agičić, pomoćnik ministra poljoprivrede za veterinarske poslove i sigurnost hrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No kupac bi na farmi izabrao grlo, platio bi ga po cijeni za kilogram mesa, imao bi kontrolu i ne bi imao dodatni trošak prijevoza u klaonicu. I što je najvažnije, znao bi što jede - jer ono što kupuje i nosi kući.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
aia
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo
Još iz rubrike
Image
EVO KAKO ĆE SVE IZGLEDATI /

Planirali ste se veseliti ove subote? Može, ali diskretno. Razlog je očit