Sretan rođendan draga korona. Prije točno godinu dana stigla je u Hrvatsku, promijenila nam živote, i evo za poklon za njezin prvi rođendan smo dobili normalniji život od ponedjeljka.
Kafići i restorani mogu otvoriti terase, kave ćemo nakon puna 93 dana ponovno piti iz keramičkih šalica. Ugostitelji, koji su pretrpjeli težak udarac jer 3 mjeseca nisu smjeli raditi, sada se pripremaju za otvaranje, naravno oni kojima virus vrata nije zatvorio trajno, a takvih je mnogo.
Zadovoljni mogu biti i roditelji i djeca - oni od ponedjeljka ponovno smiju na treninge u dvorane.
Umjesto traka i najlona po stolcima i stolovima, terase će već u ponedjeljak ponovno biti spremne za dolazak kavopija i pivopija. Vijest je to zbog koje se po zidićima nazdravljalo na Cvjetnom trgu u Zagrebu.
"Imamo vino, napravili smo šankić, snalazimo se nekako, ali evo s nestrpljenjem čekamo idući tjedan. A što ćete prvo popiti? Ja ću vino, a ja ću kavu."
"Jako smo sretni, dugo smo to čekali i evo ga. Nadam se da će se 15.3. otvoriti sve i unutarnji djelovi i da će ići sve polako prema naprijed da imamo ljetnu sezonu kako treba."
I na splitskoj rivi bi se klupe mogle zamijeniti štekatima.
"To je fenomenalno. I ne samo štekata nego treba sve otvorit ove restorane, da ljudi počnu opet živit i uživat. Da nam oliju ne malo, puno optimizma."
"Ljudi se drže distance, uredu je, lipo je vrime, zašto ne. Ako je vani, virujen da bi to bilo dobro. Mi jedva čekamo. To je za našu generaciju pogotovo, glavno okupljalište."
Sve to znači da su pred ugostiteljima ponovno pripreme koje su dugo iščekivali.
"Nadamo se da će ljudi moći imati normalno ugostiteljsko iskustvo i da će moći popit po svim epidemiološkim pravilima", kaže vlasnik kafića Tomo Ricov.
Ako sunce ne bude dovoljno grijalo, grijalice su spremne. Ali, ako bude kiša i prognoza ne bude išla na ruku ugostiteljima...
Neki su već počeli mamiti svoje goste
"Svaki put kad se ukinu te mjere i rade se terase bude kijamet. Misli da će tako bude i ovo", dodaje Ricov.
Neki su već počeli mamiti svoje goste kao primjerice u zagrebačkoj Tkalčićevoj gdje su se dijelile besplatne pizze, a dio koji nije otvarao ni zbog kava za van - počeo je vaditi jastuke iz prašine.
Svi ovi stolovi i stolci bili su na hrpi do prijepodneva, a onda su djelatnici zasukali rukave i odlučili sve posložiti, ali kažu najveća akcija bit će u nedjelju navečer kada slijedi čišćenje ne bi li sve bilo spremno za prve goste u ponedjeljak.
"Ljudi i onako već borave na otvorenom. Smatramo da će otvaranjem terasa lokala sjediti u kontroliranijim uvjetima na nekakvim kontroliranim razmacima i da bi to sa zdravstvenog aspekta bilo sigurnije nego okupljanja koja trenutno jesu", kaže predsjednica Nacionalne udruge ugostitelja Jelena Tabak.
Još ne znaju do koliko sati će moći posluživati. Očekuju da će sutra dobiti odgovor isto kao i tisuće sportaša, vježabača, rekreativaca koji su isto dobili zeleno svjetlo za treniranje u dvoranama.
Kako ne rade kafići, mladi se u Zagrebu vikendima tijekom pandemije okupljaju oko HNK-a
"Evo ljudi, postigli smo da nam ogromna količina mladih stoji ispred kazališta, a kada ćemo ih pustiti u kazalište?"
Kulturnjaci se osjećaju zapostavljeno kod popuštanja mjera i broja posjetitelja u kazalištima.
"Ono što nas kazalištarce buni je što ljudi iz punog tramvaja gdje sigurno 50 ljudi na 20 m2 uđu u kazalište, a tamo je jedna na 7m2", kaže glumica Ecija Ojdanić.
Ako su se ugostitelji pobunili jer oni pune državnu blagajnu, pitaju se što je s njima koji to rade svojim radom i honorarima.
"Mi smo toliko nebitni da nitko niti ne navodi to kakav će biti prijedlog dalje za nas, ali nije svejedno pogotovo za nezavisno kazalište koji živi samo od toga da prodaju svoje predstave, ali ni kupcima, gradova, turističke zajednice, pučka učilišta, da li će moći prodati predstavu u koju će platiti 20,50 ili 100 ulaznica", kaže Ojdanić.
A da će biti dio nove faze popuštanja nadaju se i sajmovi čiji organizatori isto smatraju da se na njih potpuno zaboravilo.