Tvrdnje radnika mesne industrije PIK Vrbovec koji su anonimno, u emisiji 'Provjereno' na Novoj TV, ovih dana kazali kako se ondje prepakiravalo i kao svježe slalo na tržište meso loše kvalitete i isteklog roka trajanja, a za proizvodnju kobasica i salama koristilo čak i ono zaraženo, tek je vrh ledenog brijega u priči o mesu sumnjivog porijekla i kakvoće koje se prodaje i konzumira u Hrvatskoj.
Iako taj slučaj još nije službeno provjeren niti potvrđen i stoji tek na anonimnim tvrdnjama radnika, načelno ipak potvrđuje ono što se već godinama događa na tržištu mesa u Hrvatskoj. Dok se ne potvrdi jesu li tvrdnje radnika PIK-a Vrbovec doista takve, podsjećamo na tri najveće afere u domaćoj mesnoj industriji u proteklih desetak godina. Pritom ne navodimo sporadične slučajeve neispravnog mesa, primjerice onog zaraženog salmonelom, koje se otkrivaju u ovdašnjim trgovačkim lancima.
Jedan od najvećih problema u ovoj priči je organizirani lanac šverca stoke i samog mesa, a domaću javnost svojedobno je, po tom pitanju, uzdrmala afera s kravom Šanom koja se dogodila 2006. godine.
KRAVA ŠANA NIJE BILA 'LUDA', A TKO JE BILA NE ZNA SE
Onomad su MUP i inspekcija Ministarstva poljoprivrede ušli u trag kravi Šani, koja je navodno potjecala s jednog obiteljskog gospodarstva iz Ivankova kod Vinkovaca, a za koju se sumnjalo da ima kravlje ludilo. Zaklana krava otkrivena je u jednoj klaonici u Dalmaciji, a uzorak njenog mozga poslan je brže-bolje u referalni laboratorij EU-a u Velikoj Britaniji. Ondje su utvrdili da Šana nije imala kravlje ludilo. No, otkrilo se i nešto drugo - njeni su dokumenti bili zamiijenjeni što je i dovelo do lažne uzbune.
Otkrilo se i da Šana nije bila, kako se isprva mislilo, prošvercana iz Srbije ili Bosne i Hercegovine, ali se otkrilo i da u domaćim klaonicama vlada kaos i da se naveliko lažira dokumentacija životinja koje se potom preprodaje u klaonice. Uslijedio je inspekcijski nadzor tijekom kojega je zatvoreno desetak klaonica u Dalmaciji u kojima su zatečeni krajnje loši higijenski uvjeti.
Ovaj slučaj razotkrio je golemo crno tržište na kojem šverceri samovoljno mijenjaju dokumentaciju krava, zamjenjuju im identitet, a mnoge klaonice rade u krajnje nehigijenskim uvjetima ilegalno koljući životinje. I tadašnji ministar poljoprivrede Petar Čobanković nakon toga je priznao da u Hrvatskoj postoji crno tržište životinja i mesa.
PRASTARO MESO NA PUTU DO TRGOVINE POSTAJE SVJEŽE
U jesen 2010. tadašnja predsjednica Vlade Jadranka Kosor najavila je "inspekcijski tsunami" nakon što je otkriveno da se u Hrvatsku ilegalno uvoze i skladište velike količine mesa starog i po nekoliko godina.
Inspekcija je, naime, nakon anonimne dojave jednog carinika iz Ploča otkrila da mesna industrija Pivac iz Vrgorca u luci Ploče drži uskladišteno oko dvije tisuće tona mesa u neodgovarajućim uvjetima. Priča je poprimila čak i političke konotacije jer se govorilo da je Pivac potkupio bivšeg rizničara HDZ-a i bivšeg ravnatelja Carinske uprave Mladena Barišića, znanog iz afere Fimi media, te tadašnjeg predsjednika Sabora Luku Bebića. Političari su, naravno, odbacili te tvrdnje, inspekcijski tsunami se tada nije dogodio, a Pivac je izrastao u jednu od najvećih mesnih industrija u Hrvatskoj i uz Konzum najvećeg uvoznika hrane.
Nakon te afere 'insajderi' su tvrdili da se u Hrvatskoj pod svježim mesom prodaje čak i ono koje je bilo zamrznuto više od deset godina te da se isto takvo koristi u proizvodnji kobasica, hrenovki, pašteta i sličnih mesnih prerađevina. Zapravo je najskandaloznije u svemu bila spoznaja šire javnosti da proizvođači mesa u Hrvatskoj nisu dužni navesti godinu klanja životinje, pakiranja te zamrzavanja mesa već samo preporučeni rok trajanja.
U "AFERI SALMONELA" PRONAĐENO 42 TONE NEISPRAVNOG MESA
Nakon što je u studenome prošle godine jedan dječak iz Bregane umro od posljedica konzumiranja jaja zaraženih salmonelom, Ministarstvo poljoprivrede pokrenulo je opsežnu akciju inspekcijskog nadzora prehrambenih proizvoda u koji su, dakako, bili uključeni i oni mesni. Tom prilikom otkriveno je više od 42 tone neispravnog mesa.
Inspekcijski nadzor obuhvatio je deset distributivnih centara odakle se neupakiranim mesom opskrbljuju najveći trgovački lanci u Hrvatskoj (Kaufland, Spar, Lidl, Metro, Plodine, Konzum, ondašnja Billa, Petason, PPK Karkovac i Pivac) a nepravilnosti su utvrđene - u svih deset! Ondje je pronađeno 42,7 tona mesa koje je bilo pred istekom roka trajanja ili je bilo zamrznuto netom pred istek tog roka, a nije imalo ni propisane dokumente o sljedivosti.
"Zastrašujuće je da smo u deset od deset centara u kojima smo bili našli neispravno meso. Moramo se svi zajedno pitati što smo radili posljednjih godina. Radi se o mesu za koje ne znamo kako je došlo na tržište, a ima slučajeva prepakiravanja mesa kojem istječe rok danas ili je istekao, a onda se zamrzava, prepakirava i dodaje rok trajanja od dvije godine", kazao je tada ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.
Inače, stručnjaci kažu da je rok trajanja zamrznutog mesa 12 mjeseci, dok Europska unija u svojim propisima taj rok čak skraćuje na šest mjeseci.