NAJVEĆE AFERE S MESOM U HRVATSKOJ: /

Od krave Šane do 'svježeg' mesa koje je u hladnjačama stajalo i po deset godina

Image
Foto: PIXSELL

Stručnjaci kažu da je rok trajanja zamrznutog mesa 12 mjeseci, dok Europska unija u svojim propisima taj rok čak skraćuje na šest mjeseci,

21.12.2017.
13:18
PIXSELL
VOYO logo

Tvrdnje radnika mesne industrije PIK Vrbovec koji su anonimno, u emisiji 'Provjereno' na Novoj TV, ovih dana kazali kako se ondje prepakiravalo i kao svježe slalo na tržište meso loše kvalitete i isteklog roka trajanja, a za proizvodnju kobasica i salama koristilo čak i ono zaraženo, tek je vrh ledenog brijega u priči o mesu sumnjivog porijekla i kakvoće koje se prodaje i konzumira u Hrvatskoj.

Image
RADNICI PIK VRBOVCA OTKRILI S KAKVIM SU SVE MESOM RADILI: /

'Prepravljali smo datume i prepakiravali zaraženo i staro meso'

Image
RADNICI PIK VRBOVCA OTKRILI S KAKVIM SU SVE MESOM RADILI: /

'Prepravljali smo datume i prepakiravali zaraženo i staro meso'

Iako taj slučaj još nije službeno provjeren niti potvrđen i stoji tek na anonimnim tvrdnjama radnika, načelno ipak potvrđuje ono što se već godinama događa na tržištu mesa u Hrvatskoj. Dok se ne potvrdi jesu li tvrdnje radnika PIK-a Vrbovec doista takve, podsjećamo na tri najveće afere u domaćoj mesnoj industriji u proteklih desetak godina. Pritom ne navodimo sporadične slučajeve neispravnog mesa, primjerice onog zaraženog salmonelom, koje se otkrivaju u ovdašnjim trgovačkim lancima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan od najvećih problema u ovoj priči je organizirani lanac šverca stoke i samog mesa, a domaću javnost svojedobno je, po tom pitanju, uzdrmala afera s kravom Šanom koja se dogodila 2006. godine.

KRAVA ŠANA NIJE BILA 'LUDA', A TKO JE BILA NE ZNA SE

Onomad su MUP i inspekcija Ministarstva poljoprivrede ušli u trag kravi Šani, koja je navodno potjecala s jednog obiteljskog gospodarstva iz Ivankova kod Vinkovaca, a za koju se sumnjalo da ima kravlje ludilo. Zaklana krava otkrivena je u jednoj klaonici u Dalmaciji, a uzorak njenog mozga poslan je brže-bolje u referalni laboratorij EU-a u Velikoj Britaniji. Ondje su utvrdili da Šana nije imala kravlje ludilo. No, otkrilo se i nešto drugo - njeni su dokumenti bili zamiijenjeni što je i dovelo do lažne uzbune.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otkrilo se i da Šana nije bila, kako se isprva mislilo, prošvercana iz Srbije ili Bosne i Hercegovine, ali se otkrilo i da u domaćim klaonicama vlada kaos i da se naveliko lažira dokumentacija životinja koje se potom preprodaje u klaonice. Uslijedio je inspekcijski nadzor tijekom kojega je zatvoreno desetak klaonica u Dalmaciji u kojima su zatečeni krajnje loši higijenski uvjeti.

Ovaj slučaj razotkrio je golemo crno tržište na kojem šverceri samovoljno mijenjaju dokumentaciju krava, zamjenjuju im identitet, a mnoge klaonice rade u krajnje nehigijenskim uvjetima ilegalno koljući životinje. I tadašnji ministar poljoprivrede Petar Čobanković nakon toga je priznao da u Hrvatskoj postoji crno tržište životinja i mesa.

Image

PRASTARO MESO NA PUTU DO TRGOVINE POSTAJE SVJEŽE

U jesen 2010. tadašnja predsjednica Vlade Jadranka Kosor najavila je "inspekcijski tsunami" nakon što je otkriveno da se u Hrvatsku ilegalno uvoze i skladište velike količine mesa starog i po nekoliko godina.

Inspekcija je, naime, nakon anonimne dojave jednog carinika iz Ploča otkrila da mesna industrija Pivac iz Vrgorca u luci Ploče drži uskladišteno oko dvije tisuće tona mesa u neodgovarajućim uvjetima. Priča je poprimila čak i političke konotacije jer se govorilo da je Pivac potkupio bivšeg rizničara HDZ-a i bivšeg ravnatelja Carinske uprave Mladena Barišića, znanog iz afere Fimi media, te tadašnjeg predsjednika Sabora Luku Bebića. Političari su, naravno, odbacili te tvrdnje, inspekcijski tsunami se tada nije dogodio, a Pivac je izrastao u jednu od najvećih mesnih industrija u Hrvatskoj i uz Konzum najvećeg uvoznika hrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon te afere 'insajderi' su tvrdili da se u Hrvatskoj pod svježim mesom prodaje čak i ono koje je bilo zamrznuto više od deset godina te da se isto takvo koristi u proizvodnji kobasica, hrenovki, pašteta i sličnih mesnih prerađevina. Zapravo je najskandaloznije u svemu bila spoznaja šire javnosti da proizvođači mesa u Hrvatskoj nisu dužni navesti godinu klanja životinje, pakiranja te zamrzavanja mesa već samo preporučeni rok trajanja.

Image

U "AFERI SALMONELA" PRONAĐENO 42 TONE NEISPRAVNOG MESA

Nakon što je u studenome prošle godine jedan dječak iz Bregane umro od posljedica konzumiranja jaja zaraženih salmonelom, Ministarstvo poljoprivrede pokrenulo je opsežnu akciju inspekcijskog nadzora prehrambenih proizvoda u koji su, dakako, bili uključeni i oni mesni. Tom prilikom otkriveno je više od 42 tone neispravnog mesa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inspekcijski nadzor obuhvatio je deset distributivnih centara odakle se neupakiranim mesom opskrbljuju najveći trgovački lanci u Hrvatskoj (Kaufland, Spar, Lidl, Metro, Plodine, Konzum, ondašnja Billa, Petason, PPK Karkovac i Pivac) a nepravilnosti su utvrđene - u svih deset! Ondje je pronađeno 42,7 tona mesa koje je bilo pred istekom roka trajanja ili je bilo zamrznuto netom pred istek tog roka, a nije imalo ni propisane dokumente o sljedivosti.

"Zastrašujuće je da smo u deset od deset centara u kojima smo bili našli neispravno meso. Moramo se svi zajedno pitati što smo radili posljednjih godina. Radi se o mesu za koje ne znamo kako je došlo na tržište, a ima slučajeva prepakiravanja mesa kojem istječe rok danas ili je istekao, a onda se zamrzava, prepakirava i dodaje rok trajanja od dvije godine", kazao je tada ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Inače, stručnjaci kažu da je rok trajanja zamrznutog mesa 12 mjeseci, dok Europska unija u svojim propisima taj rok čak skraćuje na šest mjeseci.

Image
Foto: PIXSELL/Ilustracija, Davor Puklavec

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo