Iz dubrovačkih Lazareta šire se mirisi Toscane, Umbrije, Sicilije i ostalih talijanskih pokrajina.
Prva prava talijanska gurmanska tržnica stigla je na dubrovačke
Lazarete.
Rajčice sušene na suncu prelivene maslinovim uljem,
a predjelo - mješane sicilijanske masline,
uz artičoke spravljene na rimski način, sve domaće sa
Sicilije.
Uz to, na tržnici se mogu naći toskanski pršut i kobasica od veprovine. Kraljica štanda ipak je ona legendarna koja stiže iz Bologne.
"Veronis mortadela je mortadela recepture stare sto godina i
rade je u komadu od 120 do 350 kila", objasnila je Nicole iz
Siene.
Ne bi dojam bio potpun bez sira - jednog od zaštitnih znakova
Italije. Spremaju ga na 100 načina, nekad u vinu, nekad u pivu, a
u neke od njih stavlja se i ocat 'Arceto Balsamico'.
Više o ovim specijalitetima i novootvorenoj tržnici - provjerite u videoprilogu.