Protekle godine cijene su skočile u nebo i svi su ostali u blagome šoku. Sada izgleda kako će cijene i dalje rasti, i to onog najdražeg proizvoda svih Hrvata. Proizvođači mesa i stočari već od Nove godine najavljuju poskupljenje svinjskog mesa jer se kilogram odojka u četvrtak plaćao koliko i kilogram šarana.
"Naša mesna industrija u Hrvatskoj zaista koristi sve svoje resurse da amortizira ove inflacijske učinke. Međutim, mislim da je za očekivati da će u idućoj godini cijene mesa definitivno morati ići gore", rekao je Mario Ravlić, direktor u mesnoj industriji za Dnevnik.hr.
Visoki ulazni troškovi
Proizvodnja je postala neisplativa zbog visokih ulaznih troškova. Jedna svinja na dan pojede 20 kuna, šest kuna više nego što joj vrijedi kilogram.
"Svinja bi trebala biti između 18 i 20 kuna po kilogramu, ali sistem ne bi smio dopustiti uvoz jeftine svinjetine", rekao je proizvođač mesa Petar Dobrovac.
Novi financijski udar
No, bez obzira na inflaciju cijene odojaka i svinjetine još uvijek su u prosjeku na razini prošlogodišnjih, ali ne zadugo.
"Naša mesna industrija u Hrvatskoj zaista koristi sve svoje resurse da amortizira ove inflacijske učinke. Međutim, mislim da je za očekivati da će u idućoj godini cijene mesa definitivno morati ići gore", rekao je Ravlić.
U sljedećoj godini potrošače tako čeka novi financijski udar. "Dvoznamenkasti rast je nešto što se sad usudim prognozirati", kaže Ravlić. Uz nikad jeftinije odojke, danas u ponoć ući ćemo u jednu od najskupljih godina.