ŠTO KUPUJEMO I JEDEMO? /

Snimka kako se injekcijama 'napumpava' sirovo meso zgrozila je sve, ali stručnjaci tvrde: 'To je dopušteno'

'To je pickl injektor i koristi se za vlažno salamurenje mesa. To je postupak koji se već godinama koristi u mesnoj industriji', kaže Brigita Hengel iz Centra za sigurnost hrane

20.4.2023.
8:25
VOYO logo

Internetom kruži video s TikToka na kojemu se vidi kako se u komad mesa injekcijama ubrizgavaju voda, sol i aditivi. Komad mesa potom postaje veći i izgleda sočnije. Snimka je postala viralna, vidjelo ju je više od 70 milijuna ljudi, a mnogi su zgroženi viđenim "uljepšavanjem" mesa pa se i sami pitaju kakvo nam se meso prodaje.

U ovdašnjem Centru za sigurnost hrane kažu da ne treba dizati paniku zbog viđenog, jer radi se o dobro poznatoj metodi obrade polutrajnih mesnih proizvoda u koje se stavlja salamura. Lijepo možda nije, kažu, ali nije ni štetno, a i produljuje rok trajanja.

'Taj postupak se koristi već godinama'

"To je takozvani pickl injektor i koristi se za vlažno salamurenje mesa. To je potpuno dopušteno, postupak je koji se već godinama koristi u mesnoj industriji. U toj salamuri se nalaze određeni prehrambeni aditivi koji su dopušteni, koji se prate, koji se kontroliraju i to se može konzumirati bez ikakve bojazni", rekla je za RTL Direkt Brigita Hengel, stručna savjetnica iz Centra za sigurnost hrane HAPIH-a.

Bez obzira na moguće pojedinačne ekscese, meso u Hrvatskoj dobre je kvalitete, tvrde stručnjaci. Europska unija kontrolira sadržaj mesa i ima puno strože zakone od SAD-a ili Australije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Antibiotici se u Brazilu još uvijek u većoj mjeri upotrebljavaju, u Americi su svojevremeno bili hormoni koji potiču rast i prirast itd., ali Europa to zabranjuje i kontrolira", kazao je Branko Bobetić iz Croatiastočara.

Image
'UŽIVAJMO JOŠ NEKO VRIJEME...' /

Meso više neće biti isto? Ugledni stručnjak govorio o cijenama, ali i upozorio na to kakvu proizvodnju možemo očekivati

Image
'UŽIVAJMO JOŠ NEKO VRIJEME...' /

Meso više neće biti isto? Ugledni stručnjak govorio o cijenama, ali i upozorio na to kakvu proizvodnju možemo očekivati

Kontrola mesa u Hrvatskoj na visokoj razini

Inače, u Hrvatskoj se godišnje potroši oko 415.000 tona mesa. Prošle godine kod nas je proizvedeno 280.000 tona i izvezeno je još 35.000 tona, dok je uvezeno 170.000 tona. Šezdeset posto mesa koje jedemo dolazi s naših farmi. Ako domaće meso ima markicu porijekla, najbolje je kvalitete.

"Naša veterinarsko sanitarna kontrola u klaonicama, a i sanitarna i veterinarska kontrola na prodajnim mjestima mislim da je na jednoj od boljih razina nego u ostatku Europe", smatra Bobetić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Miljenko Čizmek, vlasnik jedne mesnice kaže da bi svaki iskusni mesar trebao znati prepoznati "meso s dodacima“.

"Vidi se da unutra ima naslage vode i vidi se da je jako crveno i roza. To znači da je nitritna sol unutra koja je dala tu lijepu boju. Proces dimljenja mesa traje od tri do pet tjedana, puno je manji prinos, puno je kala, a ovo što smo vidjeli u videu to je napravljeno na silu i puno je više prinosa i zarade novaca", rekao je Čizmek za RTL.

'Kupuje u OPG-u jer znam što svinjice papaju'

I građani su već istrenirali prepoznavanje kvalitetnog mesa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kupujem u obližnjem OPG-u jer znam što svinjice papaju", rekla je za RTL Zagrepčanka Marijana.

"Ja obično kupujem meso u privatnim mesnicama jer sam se uvjerila da je dobro", dodala je Štefica iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ksw
NE PROPUSTI 21. VELJAČE!
VOYO logo
Još iz rubrike
Image
PROMJENA VREMENA /

Očekuje nas topliji zrak s juga: Od nedjelje kreću kiše