U punom je jeku berba borovnica, zdravog voća čija je proizvodnja samo lani porasla za 20 i nešto posto u odnosu na godinu prije.
S borovnicama se svaki dan ima što raditi, a najviše posla ima od travnja do listopada.
"S obzirom na to da je očekivanje nekih četiri do pet kilograma po grmu, dakle, na naših tisuću grmova, na jednoj parceli prinos bi trebao biti pet tona. Možda, ako budu dvije tone ove godine, bit će u redu", kazala je Spomenka Sarač iz OPG-a Sarač.
Berba borovnica nije nimalo lagan posao. Da bi se napunila jedna posudica od 300 grama, potrebno je šest minuta. Iskusniji berači uspiju ju napraviti i u puno kraćem roku.
"Radim ovdje dvije godine, opuštajuće je. Okruženi smo prirodom i jako nam je lijepo, opuštajuće, a i jedemo borovnice", rekala je Ružica Škvorc iz Murskog Središća.
"Svaki put kad mi dođe novi radnik, ja njega tri dana moram učiti kako se borovnica bere. Ako je prečvrsto stisne, ona postane neupotrebljiva. To što novi nabere, sve se baca u preradu", kazala je Sarač.