Potvrdili francuski znanstvenici /

Konzumirate gazirana pića, gotova jela ili industrijski kruh? Oprez! Povećavaju rizik od prerane smrti

Te namirnice nisu zabranjene, ali ne bi trebale činiti glavninu prehrane

23.2.2019.
8:00
VOYO logo

Koliko je pržena hrana nezdrava već je opće poznato, no francuski znanstvenici došli su do konkretne brojke o tome da povećanje ekstremno prerađene hrane poput pržene, povećava rizik od prerane smrti za 15 posto.

U tu skupinu ubrajaju se: gazirana pića, gotova jela ili industrijski kruh.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, što sve njihova pretjerana konzumacija može uzrokovati?

Pileći medaljoni - iako im je porijeklo iz prirode, do njihovog konačnog oblika prošli su dug industrijski proces. Kao i jagode do voćnog jogurta. I svinjska leđa do pečenice. No, iza neodoljivog okusa, krije se opasnost za zdravlje.

"One imaju ili neke nezdrave sastojke ili recimo različitim postupcima npr. dolazi do povećanog sadržaja masnih kiselina ili su im dodani konzervansi, nitrati, aditivi, boje", kazala je Antoinette Kaić-Rak, voditeljica Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u RH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tu najnezdraviju, odnosno ekstremno prerađenu hranu, svrstavaju se razni voćni jogurti, instant juhe i hrana, gazirana pića, paštete, pileći medaljoni. I slatkiši, grickalice, industrijski kruh, lisnato tijesto i fast food općenito, također su opasni.

"Osobe čija prehrana obiluje takvim nezdravim masnim kiselinama recimo rizik za kardiovaskularne bolesti se povećava za 21 posto, smrtnost za 28 posto. U svijetu samo kad govorimo o transmasnim kiselinama 500 tisuća ljudi umire od kardiovaskularnih bolesti", kazala je Kaić-Rak.

Zapakirane salate, tuna u konzervi, smrznuto voće i povrće...

U prerađenu hranu dodani su samo neki sastojci poput šećera u kompotima i soli u zasoljenom mesu. A minimalno prerađena je ona koja i nakon obrade zadržava sličan izgled i nutrijente, poput zapakirane salate, tune u konzervi ili smrznutog voća i povrća.

Previše te industrijski prerađene hrane i u Hrvatskoj pridonosi kardiovaskularnim i malignim bolestima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Visokokalorično, uzrokuje debljanje, porast šećerne bolesti, a trebali bi unositi proizvode s visokom nutritivnom gustoćom. Jer s namirnicama poput tih medaljona, gaziranih pića, mi unesemo s tom niskom nutritivnom gustoćom jako malo vitamina i minerala", rekla je Sanja Jelušić, nutricionistica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar". 

"Nije me strah, ali znam da nije sigurno zdravo kao kad skuhate sami ili pripremite jelo", rekla je Zdenka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne hranim se niti ja niti moja obitelj u restoranima brze hrane tako da s te strane nisam zabrinut", kazao pak je Damir.

Te namirnice nisu zabranjene, ali ne bi trebale činiti glavninu prehrane. Stoga je najbolji vodič za kupnju voditi se načelom što je sličnije izvornom obliku, to bolje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 20 PROPUŠTENE
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo