Nedostatak radne snage na hrvatskoj obali tijekom ljetnih mjeseci tema je koja je punila novinske stupce posljednjih godina, posebno u sektorima ugostiteljstva i građevine. Tako su prije tri godine gotovo svi nacionalni mediji pisali kako Dubrovniku nedostaje oko 1800 sezonskih radnika. Također, Dubrovački dnevnik lani je pisao kako su stotine poslodavaca zatražile radne dozvole za svoje radnike, no da su kvote bile popunjene, a nadležno ministarstvo nove tada nije odobrilo. Krajem svibnja prošle godine mnogi su bili zabrinuti kako će odraditi sezonu bez dodatne radne snage za koju tada nisu bile odobrene kvote.
Ove godine realnost je posve drukčija. U hotelskim i ugostiteljskim objektima u Dubrovniku situacija je neizvjesna i sa stalnim radnicima jer se još ne zna hoće li zbog koronakrize oni otvarati svoja vrata, a sezonski radnici u velikom dijelu tih objekata nisu potrebni.
''Shvatio sam da u Dubrovniku sezone očito neće biti''
O tome najbolje govori iskustvo sezonskog radnika iz Slavonije koji je mjesecima tražio posao u Dubrovniku.
„Preselio sam se iz svog rodnog grada u Dubrovnik da bih radio. Tri mjeseca sam tražio posao u ugostiteljstvu, ali bez uspjeha. Napustio sam Dubrovnik kad sam shvatio da od sezone očito neće ibti ništa“, izjavio je naš sugovornik.
Kako kaže, trebao je početi raditi u jednom hotelu, no oni dugo nisu znali kakav će biti ishod situacije. Tek su mu nedavno kazali da ga neće biti trebati. Nakon toga je pokušao pronaći posao u nekom od ugostiteljskih objekata, no i tu je situacija bila vrlo neizvjesna i poslodavci mu nisu mogli reći hoće li uopće otvarati svoje objekte te hoće li im biti potrebni radnici. Stoga je odlučio otići na Vir gdje je pronašao posao.
„Situacija u Dubrovniku je neizvjesna i nitko mi ništa nije znao reći, a vjerujem da se ni danas nije ništa puno promijenilo,“ tvrdi sugovornik.
''U mom restoranu svi djelatnici imaju jednaku plaću''
Ovo, naravno, nije jedini slučaj u kojem sezonci svjedoče o nemogućnosti pronalaska posla u Dubrovniku. Na Facebook stranici ''Iznajmljivanje i poslovi u Dubrovniku'' nekoliko je osoba postavilo svoje oglase u kojima traže posao u ugostiteljstvu te tvrde da ga je jako teško naći. U tom kontekstu nekoliko sudionika u raspravi povuklo je tezu kako poslodavci u Dubrovniku radije zapošljavaju osoblje iz Republike Srpske u kojoj su troškovi života nešto niži pa oni pristaju na niže plaće od stanovnika iz Hrvatske. No, čini se kako u takvim tvrdnjama ipak nema uporišta.
„U mom restoranu svi djelatnici imaju jednaku plaću i za njih plaćam identične naknade. Štoviše, čak smatram kako će, ako se i bude tražila dodatna radna snaga, ove sezone prednost imati djelatnici s područja Hrvatske, upravo iz razloga što će poslodavci, koji su u krizi, htjeti izbjeći situaciju s plaćanjem dozvola i organiziranjem smještaja“, izjavio je predsjednik Ceha ugostitelja Dubrovnik Ante Vlašić i dodao kako je i sam morao otkazati dva stana koja je namijenio sezonskim radnicima u svom objektu i kako vjeruje kako će prioritet biti domaći djelatnici.
Zapošljavanja od sredine lipnja?
Osim sezonskih radnika, pogođeni su i ugostitelji koji se nadaju da će zrakoplovi s međunarodnih letova što prije početi pristizati u Dubrovnik i dovoziti goste.
„Sve ovisi o letovima jer bez međunarodnih letova nema ni sezone. Samo o tome ovisimo i nadamo se da će ih biti i da će se nešto pokrenuti od sredine lipnja ili najkasnije početka srpnja. Samo tako će se možda pojaviti potreba za većim zapošljavanjem, a u kojem će to opsegu biti, u ovom je trenutku teško spekulirati“, izjavio je Vlašić.
Novonastala situacija pokazala je koliko je zapravo turizam u Dubrovniku važan ne samo za grad, nego i za ostatak Hrvatske, odakle tijekom ljetnih mjeseci velik dio radnika pristiže na sezonski rad. No, sve je izglednije kako će scenarij zapošljavanja sezonskih radnika ove sezone gotovo u potpunosti izostati.
''Kako bude njima, tako će biti i meni''
Najpogođeniji krizom, kad je riječ o poduzetnicima u ugostiteljskoj djelatnosti, svakako su ugostitelji koji imaju više stalnih djelatnika. Poslodavci se susreću sa situacijom u kojoj ne žele dijeliti otkaze djelatnicima koji godinama rade kod njih, ali imaju problema s viškom radnika.
„Primjerice, imate lokale u kojima je, od ukupno 15 zaposlenih, 10 onih koji su stalno zaposleni. Kod tih ugostitelja je problem što sada imaju višak radnika, a ne žele ih otpustiti. Poznajem ugostitelja koji drži objekt u Gradu više od 20 godina i dio djelatnika u tom objektu radi 15, 20 godina. Naravno da im ne želi davati otkaze. Kazao je – kako bude njima, tako će biti i meni“, izjavio je Ante Vlašić za Dubrovački dnevnik.