Vrlo gruba procjena kaže kako je svaki treći kilogram pilećeg mesa iz uvoza, javlja dnevnik.hr.
Posljednja dva slučaja pojave salmonele vezana su isključivo za uvoznu hranu koja se stavlja na police trgovina.
Svaki treći kilogram piletine dolazi iz uvoza
Procjenjuje se da je gotovo svaki treći kilogram piletine iz uvoza. Prema podacima za 2015. godinu u klaonicma je proizvedeno 52.366 tona pilećeg mesa, uvezeno je 17473 tone, odnosno jedna trećina domaće proizvodnje, a izvoz je iznosio 4942 tone.
Što se uvoza tiče, najviše pilećeg mesa stiglo je iz Poljske i Mađarske.
Kada se promatra ukupno meso peradi za 2015., ne samo piletina, to izgleda ovako:
Proizvedeno je 62.336 tona, uvezeno 23.044 tona, a izvezeno 6.964 tone. Prema tome, izvoz je tri puta manji od uvoza.
Proizvodnja pada, uvoz raste
U posljednjih deset godina proizvodnja je padala, dok je uvoz rastao.
2006. godine proizvedeno je 85.000 tona, a uvezeno 6.163. 2015. godine proizvedeno je 80.000 tona, a uvezeno 24.150 tona.
Uvoz je u deset godina narastao gotovo četiri puta, dok je domaća proizvodnja kontinuirano padala. Domaći proizvođači izloženi su stalnim kontrolama, no da se njih pita, oni bi sustav nadzora postrožili.
'Što se tiče naših renomiranih proizvođača mesa peradi, oni stavljaju na tržište isključivo meso peradi domaće proizvodnje, kontrola je sveobuhvatna, radi se o preko 100 tisuća vlstitih analiza preko samokontrola i plus državna kontrola, radi se oko 25,30 tisuća kontrola', rekao je Branko Bobetić (Croatiastočar).
Nema kontinuirane kontrole uvoza
'Nažalost nema kontinuirane kontrole kod uvoza kao što je kod ostalih zemalja članica, kod nekih EU članica prije nego se roba stavlja na tržište, potrebna je i analiza, kod nas toga nema', rekao je na pitanje o kontrolama uvoznika.
Što se tiče godišnje potrošnje, svatko od građana na godinu pojede 19.08 kilograma piletine i 3.87 kilograma puretina. Trećina tog mesa ne dolazi s hrvatskih farmi.