Cijena svinjskog mesa na zagrebačkoj tržnici u protekla dva tjedna već je osjetno porasla.
"Svinjski but bio je 40, a sad je 44 kune. Krmenadla 36 na 42 kune. Svinjski vrat 34 na 39 kuna. Znaći 10ak posto je otišlo zbog kuge gore", kaže Krešo Sabljić, mesar.
Pravo poskupljenje očekuje se nakon Uskrsa, što za građane svakako nisu dobre vijesti.
"Teško nam je, bilo bi bolje da cijene idu dolje, a ne cijelo vrijeme gore", kaže Valentina.
"Kako da ovo komentiram, još jedan atak na džep. Eto", dodaje Lidija.
Porast cijena izravna je posljedica afričke svinjske kuge zbog koje je u Kini usmrćeno više od milijun svinja, a potražnja za svinjskim meso naglo je porasla.
"Kinesko tržište ima udio europskog izvoza preko 35 posto, a sad au prvom i drugom mjesecu europski izvoz u Kinu je povećan za 20-ak posto. To je utjecalo na to da su zalihe svinjskog mesa u Europi pale", kaže Branko Bobetić, Gospodarsko-interesno udruženje Croatiastočar.
Osim svježeg mesa narasle su i cijene svinjskih suhomesnatih
proizvoda.
U odnosu na siječanj u ožujku je cijena pršuta porasla za 15
kuna. Hamburger slanina poskupjela je za gotovo 9, a šunka za 8
kuna.
Iz Croatiastočara upozoravaju radi se o globalnom poremećaju koji neće biti kratkog daha, a odrazit će se i na hrvatsko tržište.
"Nakon smanjenja stope PDV-a u siječnju skuplje kategorije mesa su pale u maloprodaji za 4-5 kuna. Jeftinije su bile manje od kunu do dvije. Sad će se to istopiti i ovo globalno povećanje će se vratiti ne samo na razinu cijena koje su bile krajem prošle godine nego i iznad te razine", kaže Bobetić.
Koliko točno će cijene narasti, tek ostaje vidjeti.