TEŠKO SE ODBIJA /

Kakva prilika! Skijajte i učite njemački u Austriji, a kući se vratite s više od deset tisuća eura

Image
Foto: Petar Glebov/Pixsell

'Na sve se načine ljude stimulira samo da dođu i ostanu što duže'

25.10.2019.
8:12
Petar Glebov/Pixsell
VOYO logo

Turistička ljetna sezona u Hrvatskoj dolazi svome kraju, no zato polako počinje ona zimska u Austriji! Traže se kuhari, konobari, recepcioneri, sobarice... i tko god barata s barem osnovama njemačkog jezika, mogao bi dobro zaraditi.

Stipe Erceg, hvarski ugostitelj s dugogodišnjim iskustvom rada u inozemstvu, vanjski je suradnik tvrtke koja posreduje pri zapošljavanju naših radnika u Austriji. Erceg poziva sve željne angažmana da mu se jave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Radi se o sezonskim poslovima, od 15.11., odnosno od 1.12. do Uskrsa, ovisno o poslodavcu i njegovim potrebama. Radi se o šest dana u tjednu, od 48 do 52 radna sata. Smještaj i hrana radnicima su osigurani", rekao je Erceg za Slobodnu Dalmaciju i napomenuo da su poslodavci u Lechu, gdje je i on sam radio u zimskim mjesecima kad posla na Hvaru nema ni približno u onoj mjeri kao što je to slučaj ljeti, osigurali radnicima sezoncima cijeli niz pogodnosti kako bi ih privolili da im se stalno vraćaju.

Primjerice, kaže, većina austrijskih poslodavca svojim je radnicima osigurala u pola jeftinijeskijaške karte ili tečajeve jezika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Konkretno, ceh vlasnika hotela i ugostitelja u Lechu je za radnike izborio povlasticu da uz predočenje “Lech carda” imaju popust na večere, piće, masaže, žičaru... Na sve se načine ljude stimulira da ostanu gore raditi i ti su popusti značajni, iznose po pedeset posto i više", tvrdi Erceg.

Plaće su također više nego dobre, barem za hrvatske prilike. Pomoćni konobari su plaćeni od 1500 do 1700 eura neto. Šefovi sekcija u hotelu imaju plaće od 1800 do 2000 mjesečno, ovisno, naravno, o tome u kojem objektu je zaposlenik angažiran i kakvo mu je radno iskustvo odnosno poznavanjenjemačkogjezika. Primjerice, pomoćni konobari moraju znati tek osnove njemačkog, konobari ga moraju znati bolje, a voditelji sekcija odlično.

Za kuhare vrijedi druga priča jer iznimno su traženi pa im je i znanje engleskog jezika dovoljno, navodi Slobodna Dalmacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo