natjecanje strukovnjaka /

Kako se natječu srednjoškolci? 'Morali smo programirati robot da vozi i kupi snijeg', otkriva Lara

Više od 350 učenika iz cijele Hrvatske odmjerilo je znanje i vještine u najvećem natjecanju strukovnih škola

12.5.2022.
21:30
VOYO logo

Tko je najbolji kuhar, tko frizer a tko zidar ili robotičar? Puna tri dana više od 350 učenika iz cijele Hrvatske odmjeravali su znanja i vještine na najvećem natjecanju strukovnih škola.

Cilj je jedan - učiniti privlačnijima strukovna zanimanja. A nakon tri izazovna dana - svi žele titulu najboljih.

A evo kako je to izgledalo - dekoriraju se jela, završavaju frizure, a privode se kraju i radovi u kupaonici. Danima su radili na svojim zadacima, a cijelo vrijeme sve je pratila ocjenjivačka komisija. Ivano Šimić iz Obrtničke škole u Splitu svojom je kreacijom zadovoljan.

'Bilo je teško, dosta stresa i žurbe i ono baš stres. Danas smo radili drapiranje suknje i materijal je takav kakav je, teško ga je kontrolirati i ne može se znati kako će reagirati na određene stvari. Šivali smo i korzet', otkrio nam je Ivano.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
deficiratno zanimanje /

Izumiru li mesari? U škole ih se upisuje sve manje, iako nakon tri godine imaju pristojno plaćen posao…

Image
deficiratno zanimanje /

Izumiru li mesari? U škole ih se upisuje sve manje, iako nakon tri godine imaju pristojno plaćen posao…

Učenici strukovnih škola natjecali su se u 41 disciplini. Među soboslikarima i jedna djevojka, Jana Rožić iz Mješovito Mješovite industrijsko-obrtničke škole u Karlovcu: 'Ima puno posla, plaća je oke. Sve mi je zanimljivo i suha gradnja, ma ja bi opet sve to ponovno.'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon toplog i hladnog predjela te gavnog jela, zadnji dan desert. Konkurencija među kuharima velika.

Ana Vrbovski, učenica Srednje strukovne škole u Vinkovcima, kaže: 'Napravila sam prhko tijesto, karamel umak, kompot od bundeve, krema i glazura od bundeve s čokoladom. Nije teško, ali sitnice, sitnice će presuditi.'

Lana Mihalić, učenica Turističko-ugostiteljske i prehrambene škole u Bjelovaru, otkriva: 'Danas nije bilo zahtjevno, ja volim raditi deserte. Najteže mi je bilo hladno predjelo, a ne očekujem ništa. Što bude, bit će.'

Goste su posluživali konobari, a mjesta za pogreške nije bilo. Luka Tomašić iz Srednje škole Prelog otkrio je svoje zadatke: 'Prvi dan smo morali napraviti tople napitke - dva cappuccina. Drugi dan posluživanje proširenog menija, rezanje chateaubrianda - to vam je dvostruki biftek.'

Međusobno su se bodrili robotičari.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lara Kukec, učenica Srednje škole Zvane Črnje u Rovinju, kaže koji je njen zadatak bio: 'Naš robot - morali smo ga programirati da vozi, kupi snijeg, izbjegava prepreke i na kraju se objesi za šipku. Nadamo se što boljem rezultatu, da ćemo biti među prve tri ili četiri ekipe.'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cilj natjecanja je promocija strukovnih zanimanja budućim učenicima, ali i povezivanje budućih radnika s poslodavcima.

Nino Buić iz Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, rekao je: 'Brojni sektori su prijavljivali nedostatak radne snage, tako da sam siguran da će brojni učenici, a mnogi su već i stupili u kontak s poslodavcima, vrlo brzo naći zaposlenje.'

Ali učenici s ovog natjecanja, već sada su pravi majstori svojih zanata.

ksw 104
USKORO
VOYO logo
Još iz rubrike
Image
KOD MOJMIRE /

Nenad Korkut otkrio dojmove s ovogodišnjih Oscara