CIJENA PORASLA /

Kad jaganjci utihnu: Za Uskrs se najviše tražila janjetina, RTL je obišao i one koji ih uzgajaju i one koji ih peku

Odojci su u Dalmaciji ispečeni još jučer jer se odojak najčešće jede hladan, ali i zato jer su roštilji danas bili rezervirani isključivo za pečenje janjaca

18.4.2022.
7:30
VOYO logo

Iako je s ostalim mesom i janjetina dobro poskupjela, za Uskrs se nije štedjelo. Čak štoviše, rezervirala se i tražila kila više.

Svako stado s mladim janjcima nakon Uskrsa je obično prepolovljeno. Najčešće jelo na uskrsnoj trpezi je janjetina, a najjeftinija se može nabaviti kod uzgajivača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ove godine, za razliku od protekle dvije godine kad je bila korona, prodaje se pa 100% se digla. Cijena je nešto skuplja nego prošle godine. Cijena je iznosila 70 kuna po kili, ove godine smo stavili na 80 što znači da je neko prosječno janje od 12 kila 120 kuna skuplje nego proteklih godina. Za sam Uskrs ljudi zovu, traže, samo nemamo toliko robe sad", tvrdi uzgajivač ovaca iz naselja Crno, Marko Pucar.

Image
Sezone od kojih živi RH /

Ministrica turizma otkriva: '4. smo najpopularniji u Njemačkoj, a tek u Austriji...' Samo da u Ukrajini ne kulminira

Image
Sezone od kojih živi RH /

Ministrica turizma otkriva: '4. smo najpopularniji u Njemačkoj, a tek u Austriji...' Samo da u Ukrajini ne kulminira

Rast cijena osjeti se i u mesnicama. Kilogram je 90 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kupuje se svaki dan. Tu je kod nas taj kraj od janjetine. Cijena je narasla za nekih 15 kuna, ali to je normalno. Otišle su i cijene žita i kukuruza, sve je otišlo. Primjerice, ja kući gojim telad i ovce i janjce, sve imam pa onda znam kako je to razumin i ljude, malo manje kupuju, al kupuje se", objašnjava mesar Marko Pandžić iz Vrana. 

Svi koji ne mogu bez okusa janjetine baš s ražnja danas su čekali u redovima ispred pečenjara. 

"Nije isto kao doma u pećnici. A usluga i higijena, na nivou", tvrdi Branko Čelica iz Zadra. 

"Ja sam to nekad pekao doma, ali više se ne isplati. Ljepše je tu, jeftinije i zgodnije. Naručite koliko treba, a doma čovjek ispeče uvijek kilu-dvije više, pa baci", poručuje Mirko Lacić iz Sukošana. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijene su od 150 do 190 kuna za kilogram, a narudžbe su zaključene danima ranije.

Trgovkinja u pečenjari u Zadru, Tatjana Pešut, objašnjava da su ljudi i deset dana ranije počeli naručivati narudžbe. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pečenjare u zadarskoj ulici koja se upravo zbog njih u žargonu naziva i „ražanj street“ danas će ispeći na desetke janjaca.

"Neki peku, nemaju svi mista i onda, a i nerad je. Ljudi nisu više tako vridni. Sve bi tili na gotovo, daj brzo, plati i doma evo ga odma. Nije bitno. Kad je blagdan, nije bitno koliko se plati", objašnjava Zlatko Bilaver, roštilj majstor u pečenjari u Zadru. 

Cijene u zadarskim restoranima su od 240, kao u ovom restoranu, ali se penju i do 280 kuna.

"Uskrs je Uskrs. Ima dosta janjetine naručene, ljudi naručuju već cijeli tjedan, to je tradicionalno godinama, je l'. Određeni dio ljudi to voli odnijeti doma, uz obitelj pojesti, a određeni dio voli doći u restoran. Tako da je to uvijek 70 posto ljudi nosi van, ostatak sjedi i jede u restoran", kaže Ivana Pedić, vlasnica restorana iz Zadra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za blagdanski obrok se ne štedi ili se, kako kažu mnogi -  štedjelo tjednima ranije.

sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo