tradicija kolinja /

Jeste li znali da su Hrvati rekorderi po domaćem klanju svinja?

Čak 33 posto svinja u Hrvatskoj završi na tradicionalnom klanju. Iza nas su Slovenija, Slovačka i Rumunjska. A Velika Britanija i Švedska i ne poznaju klanje izvan klaonica, dok su dvorišta naših sela čuvena i u Bruxellesu

11.2.2016.
22:48
VOYO logo

Čvarci gospođe Katice Lučan važe za jedne od najboljih na osječkoj tržnici. I to vjerojatno zbog toga što ih sa obitelji radi sama. Klaonice nemaju ništa s tim jer kolinje se odvija na njenom obiteljskom gospodarstvu.

A Hrvatska je u samom vrhu zemalja EU koja klanje obavlja na tradicionalan način. Prema podacima Eurostata svaka treća svinja neće završiti u klaonici. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tatjana Novačić kobasice proizvodi za vlastite potrebe. Sa svojih sedam svinja zna da će prehranti obitelj i počastiti goste, a kolinje je tradicionalno.

"Tijekom dana se sve radi. Od rasparčavanja mesa, pravljenja kobasica do topljenja čvaraka, masti", rekla je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jer domaće se više cijeni. Kolinje je dio gastronomske baštine, a bogate pušnice i tavani tome su dokaz.

"To je nešto što su radili moji pradjede, ja se toga sjećam jer sam na sreću to doživjela. Djeda, tata i evo sad se to prenosi dalje", rekla je.

I te se tradicije u Slavoniji i Baranji neće odreći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo