Nova godina jedini je dan kada bi se u Hrvatskoj moglo reći da pjenušac teče u potocima. Uz rijetke obiteljske proslave, mnogima je to i jedini dan u godini kada kušaju šampanjac.
U prosjeku Hrvati popiju tek dva decilitra pjenušca ili samo
jednu čašu na godinu i to stranog jer iako domaći vinari imaju
pjenušca čak i za izvoz, i dalje se pije jeftiniji iz
uvoza.
Iako Hrvati baš i nisu poznati kao veliki ljubitelji pjenušca,
ovo se piće sve više konzumira, osobito na dočeku Nove godine.
Proizvođači tvrde i da se sve više nazdravlja domaćim pjenušcem.
''Prodajom smo stvarno zadovoljni i hrvatsko tržište sve više, sve bolje prihvaća naše domaće pjenušce. Svi su shvatili da je kvaliteta naših pjenušaca vrhunska i da mogu parirat svim vrhunskim pjenušcima iz svijeta'', kaže vinar Nikola Šember.
Da je to doista tako, potvrđuje i podatak da je izvoz domaćeg
pjenušca prošle godine porastao za 35 posto. Najviše odlazi u
Nizozemsku, a tražen je čak i u dalekoj Indoneziji.
''Proizvodnja pjenušaca u Hrvatskoj kontinuirano raste, kao i
izvoz. Sve više pjenušaca proizvodi se od autohtonih kultivara
loze čija je kvaliteta prepoznata na najzahtjevnijim tržištima.
Unatoč manjim količinama ostvarujemo dobru cijenu na
tržištu i nadamo se da će se takav trend nastaviti i ubuduće'',
ističe Žaklina Jurišić, pomoćnica direktorice za
poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo HGK.
No, loša je vijest da je porastao i uvoz pjenušaca. U usporedbi s 2017. veći je 19 posto. Prošle godine tako je uvezeno 17.900 hektolitara pjenušaca vrijednih devet milijuna eura, a dolaze iz Francuske, Italije i Njemačke.
No nisu svi pjenušci jednaki, a stvar je u kvaliteti. No, na kraju, svi sami biraju, a kako je novac vječni problem u Hrvatskoj, mnogima će i nešto lošiji pjenušac biti dobar za najluđu noć u godini.