Energetska kriza, mjere štednje, cijene koje divljaju - to je europska stvarnost.
No, Hrvatska je već proteklog mjeseca s 12,1 postotnom inflacijom probila rekord, a zbog pojačane potrošnje koju generira turizam najavljuje se još veća stopa rasta inflacije.
Vlada je još u srpnju najavila da na jesen stižu nove mjere zbog rekordne inflacije.
Pod kojim uvjetima bi ipak bilo lakše živjeti i poslovati razgovarali smo s Marinom Medakom iz Nacionalne udruge ugostitelja.
Na pitanje kako se osjeti inflacija u njegovom poslovanju, Medak da su u zadnjih nekoliko dana poskupjele sve ulazne sirovine za 30 posto. "biti će teško poslovati ovu zimu", dodao je.
"Jedini način da se troškovi smanje je da se posluje s jeftinijim sirovinama i da se uloži više rada u to jelo koje na primjer radimo i da je to jelo isti finalni proizvod na koji je kupac navikao plaćati", kaže Medak.
Imamo rekordnu turističku sezonu, generalno vrti se nikad više novaca, može li ona i kako nadoknaditi vama kao poslodavcu rast cijena. Medak u to ne vjeruje jer se gubitci, kako kaže, vuku već dvije godine. "Svi dižu cijene i dok jako puno njih diže cijene samih proizvoda samim time nas dovodi na loš glas", rekao je Medak i dodaje da smo već davno prestigli neke zemlje po rastu cijena.
Mnogi iskorištavaju novonastalu situaciju, ali i činjenicu da je u jeku turistička sezona pa se kave piju po enormnim cijenama, s tim se slaže i Medak. "Sigurno jako puno ljudi diže cijene , ali i pada im i broj izdanih računa naspram 2019. godine. Svi koji dižu cijene će jednako tako imati i pad potražnje", tvrdi Medak.
Dok ima turista je dobro, a što kada se vratimo u realnost. Jesen i zima stižu nikad veći računi za struju i plin.
"Ovu jesen će biti užasno teško. Jedina strategija, ovako laički rečeno, je da se ljudi šuljaju i da se minimiziraju i optimiziraju se svi troškovi. Znamo da nam je turizam neuništiv i činjenica je da turistima možemo naplaćivati skuplje za tu kvalitetu koju dajemo tako da s te strane kada prođe sezona biti će izrazito teško", objašnjava.
S obzirom na sve najave, koliko ugostitelja neće dočekati 2023., Medak ističe da je objektima koji se bave cateringom bilo izrazito teško te ih je više od 600 zatvoreno.