omiljeno domaće jelo /

Istražujemo: kako napraviti dobar čvarak i zašto je danska svinja bolja od hrvatske

Nekad su se bacali a danas se smatraju vrhunskom delicijom. Čvarci su postali želja svakog nepca i za taj se užitak skupo plaća. Zagrepčani ih kupuju po cijeni od 120 kuna po kili, a u Slavoniji su duplo jeftiniji

10.11.2016.
22:18
VOYO logo

Čvarci su posljednjih godina postali iznimno tražena roba. Zato su oni s poduzetničkim duhom pokrenuli dobar biznis. Momci s kojima smo razgovarali svakodnevno pripreme na stotine kila sala za topljenje.

"Prvo je bitno odstraniti višak mesa jer je meso prije gotovo u kotlovima nego salo i onda to stavljamo u stroj koji reže u male sitne kockice", objasnio je Marko Maglica. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kockice se zatim sele u vruće kotlove. Da je ovo olimpijski sport pekači bi bili rekorderi. Njih dvojica istovremeno brinu o šest kotlova. Miješati se mora sat i pol na visokoj temperaturi. Za njihovu tamno zlatnu boju zaslužan je jedan važan sastojak.

"Dodaje se mlijeko i onda oni pocrvene. No ako se pretjera s mlijekom, onda su vam čvarci tamni i više nemaju tu čvrstoću", kaže Marko Nikl. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kod miješanja je najbitnije da se čvarci ne ulove za dno posude, zbog čega ih treba stalno pravilno miješati. Neki ovaj dio posla nazivaju i slavonskom teretanom jer nakon napornog mješanja treba iscijediti čvarke. Hoće li biti tanji ili mesnatiji stvar je želje i iskustva.

Pakiraju se još dok su topli. A kakva im je cijena?

"Sve ovisi, kako kod koga. Kod nas je kila 80 kuna, kod ovih manje cijeđenih. Oni više cijeđeni koštaju 120. Tanji čvarci su u principu i bolji i stoga su skuplji", otkriva Mirjana Tušin. 

A na glavnom zagrebačkom trgu reže se slavonska torta. Rijetko tko prođe, a da ne kupi čvarke kod Višnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kila je 110 kuna s tim da su čvarci vrući. Teži su kako koji, od nekih 5,5 do 6 kila. U jutarnjim satima dovoljno je pola sata da taj kolut nestane", kaže Višnja Gvozdanić.

U Slavoniji su čvarci duplo jeftiniji, većinom 60 kuna po kili. Nekad su bili i jeftiniji. Svinje su sad očito više sportski tip jer više nemaju toliko masnoće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nekad dok su moji djedovi i roditelji tovili svinje, one su bile debele i naravno da je bio bogat i pravi gazda koji imao puno masti", prisjetio se Zvonko Barić. 

Pa su radnici dolazili u nadicu za kilogram masti. Što se onda s čvarcima radilo danas se smatara zločinom.

"Jelo se dok se ne zasitimo, a poslije onda maltene ide ponovno svinjama u napoj u prehranu svinjsku", kaže Marin Sjelac.

Čvaraka bi danas bilo i više da je više svinja pa bi i cijena bila pristupačnija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo
Još iz rubrike