Tisuću Drnišana se na vrhu Gradine 'složilo' u oblik velikog pršuta kako bi pozirali za milenijsku fotografiju Šime Strikomana.
Drniš je grad pršuta, pa su na snimanje došli svi - i stari i mladi.
"Želimo da u cijelom svijetu bude poznat, da prezentiramo svoj grad, svoj kraj, Dalmaciju, kao i cijelu Hrvatsku", kaže Tomislava Vlajić iz Drniša.
Drniški je pršut prije pet mjeseci dobio zaštitnu europsku markicu, ali koliko vrijedi ta zaštita?
Može li potpisivanje kontroverznog ugovora o Transatlantskom trgovačkom i investicijskom partnerstvu između SAD-a i Europske unije nešto promijeniti?
"TTIP za naše proizvode, koji su već zaštićeni, znači zapravo vrlo malo. Oni su zaštićeni na teritoriju Europske unije i ta zaštita u ovom slučaju u vezi TTIP-ja u Americi ne postoji", kaže ekonomski analitičar Ivan Matejak.
Europska komisija stavila je na popis nekoliko stotina prehrambenih proizvoda zemalja članica, koji nose zaštitu zemljopisnog podrijetla i za koje će se boriti da i dalje budu zaštićeni.
Portugalski, talijanski, belgijski i španjolski pršuti su na popisu, ali hrvatskih - nema.
Iz Ministarstva poljoprivrede poručuju da su u prijedog "transatlantske zaštite" ušli svi proizvodi zaštićeni do 2009. godine.
Prvi od devet hrvatskih proizvoda, koji nose markicu zaštićenog geografskog porijekla na razini Europske unije, zaštićeni su tek lani i u Ministarstvu tvrde da će oni ući naknadno.
"RH se isto tako pozicionira i u tim pregovorima. Neke proizvode smo štitili na način da imamo one zaštite i geografsko porijeklo na razini EU. To nas naravno štiti i u bilo kojem drugom sporazumu. Vidjet ćemo sad kako će dalje zapravo ići pregovori oko sporazuma", kaže Ivana Maletić, hrvatska zastupnica u EU parlamentu.
Drnišani su uvjereni da je njihova mikro klima nezamjenjiv dio proizvodnje i da se drniški pršut ne bi mogao proizvoditi nigdje drugo.
Ali, pokušaj kopiranja nekih drugih pršuta im je poznat.
"Neki Talijani su pokušali u Americi proizvoditi Parma pršut i ovi su im to stopirali. Isto tako su pokušali i u Kanadi jer taj konzorcij za proizvodnju Parma pršuta je strašno jak", kaže Zvonimir Marin, pršutar i predsjednik Udruge Drniški pršut.
Na hrvatskim euro zastupnicima je da izlobiraju i zaštitu na američkom tlu.