Nakon juhe mališani sami biraju što će jesti - bitno je samo da je zdravo.
Preporuke o pravilnoj prehrani Dječji vrtić 'Sunce' slijedi već osam godina.
"Važnost usvajanja i učenja pravilne prehrane od najranije dobi bitna je zato što će ova djeca usvojiti pravilnu prehranu i bit će puno manje izložena rizičnim čimbenicima", rekla je Melita Jelavić iz Nastavnog zavoda Andrija Štampar.
Navike koje djeca usvoje za ovim stolom prenose na obiteljski.
"Jako sam zadovoljna s tom prehranom. I dijete mi je zadovoljno. I starije dijete sam imala u tom vrtiću do prije tri godine. Oduševljeni su hranom i tražim recepte", rekla je majka Katarina Gojković.
A do njih je lako, jer recepti se izmjenjuju s roditeljima.
"Danas živimo jako turbulentno i brzo i roditelji vrlo često nemaju priliku pripremiti neka jednostavna, a nutritivno vrijedna jela, a mi im nudimo tu priliku", tvrdi Ljiljana Vučemilović, zdravstvena voditeljica Dječjeg vrtića Sunce.
Sve što se nađe na dječjim tanjurima Dječjeg vrtića 'Vjeverica', priprema se u ovoj kuhinji.
Tri puta na godinu provjerava se zdravstvena ispravnost hrane. Uzimaju se uzorci svih obroka i analiziraju.
Određuju se udjeli masti i bjelančevina, a svaki zdravi obrok mora sadržavati 10 -15% bjelančevina, 30-35% masti i do 60% ugljikohidrata.
Kontrola prehrane u dječjim vrtićima, ali i školama je važna jer je korak do smanjenja kasnijeg rizika od kardivaskularnih i malignih bolesti, ali i pretilosti.
"Samo pravilnom prehranom i pravilnim izborom hrane uz određenu tjelesnu aktivnost ćemo i tu pretilost sigurno smanjiti", pojasnila je Jasna Bošnir, voditeljica odjela za kvalitetu i zdrtavstvenu ispravnost hrane.
S pretilošću se bori svako peto dijete u Hrvatskoj, a više od 40 posto ima prekomjernu težinu.
I zato dok nije kasno - štetne navike potrebno je mijenjati.