Prošle godine za njima bila je velika potraga, a ove godine stranih radnika u Hrvatskoj zaposleno je tek trećinu od predviđenih godišnjih kvota. Sezonci se sada rijetko traže.
Najviše radnih dozvola odobreno je u graditeljstvu, iza njega turizam.
Poluprazne terase restorana u vrijeme nedjeljnog ručka u špici sezone najbolja su slika turizma danas.
"Prošle sezone smo imali ljude koji su čekali stolove pa bi sjedali, pili piće. Ove sezone uvijek se nađe stol slobodan, uvik ima mjesta. A šta se tiče radnika u jutarnjoj smjeni ima jedno dva, možda tri radnika manje, u popodnevnoj tri, četiri", izjavio je Andrija Kulušić, konobar u restoranu.
I sve to jer posla, nažalost, uglavnom nema.
"Lani, primjerice, kad biste dali oglas možda bi dobili jedan CV ili jedan poziv. Ove godine se za neko radno mjesto ne možete obraniti od poziva, ista stvar je i s oglasima na birou", rekla je Jelena Tabak iz Udruženja ugostitelja grada Splita.
Teško je isplaćivati plaće i stalno zaposlenima pa se ugostitelji snalaze kako znaju.
"Neki objekti su odlučili jedan dan u tjednu zatvoriti kako ne bi morali treću smjenu ili četvrtu, kako koji objekt, zapošljavati za upotpuniti radno vrijeme svih sedam dana u tjednu", rekla je Tabak.
Sezonci im, zbog koronakrize, ove godine nisu potrebni. Pogotovo ako je riječ o stranim radnicima, a to pokazuju i brojke.
Vlada je ove godine planirala izdati rekordnih 78 470 radnih dozvola za strance, no od tog broja iskorišteno je samo 30 posto ili 25 781. Najviše neiskorištenih dozvola ima u turizmu i ugostiteljstvu, njih gotovo 23 tisuće (22 919). Slijedi zatim graditeljstvo s gotovo 20 tisuća (19 743), a na trećem mjestu je promet gdje je ostalo još 1 808 radnih dozvola za strance.
Manje gostiju, manje radnika znači i manje prihode.
"Po vrijednosti izdanih računa u sedmom mjesecu smo negdje na 62 posto što znači pad od posto u odnosu na prošlu godinu. Ako gledamo kumulativno od 1.1.-31.7. onda smo negdje na 43 posto", izjavila je Nataša Bušić, koordinatorica za turizam, trgovinu i financije u ŽK Split.
Da ipak nije sve tako crno dokazuju u ovom hotelu u kojem su zapošljavali sezonske radnike i ovog ljeta.
"Evo sedma godina da radim kao sezonac. Promijenila sam nekoliko hotela. Ova godina je bila izuzetno neizvjesna, bila sam u strahu hoću li uopće pronaći posao. Situacija je takva kakva je, radimo tako kako moramo. Snalazimo se", poručila je sezonska radnica Ivana Bilić.
Zaposleno je ukupno sedam sezonaca.
"Brojka sedam je zapravo 30 posto od ukupnih zaposlenih u našem hotelu. I od kojih nam je čak jedan strani državljanin, djelatnik. Imali smo jednostavno potrebu. Sedmi i osmi mjesec ipak su se nešto popunili", izjavila je Nevena Čikeš, menadžerica hotela.
Kako bi se ovakve stvari u budućnosti izbjegle krenulo se s izmjenama Zakona o strancima, prema kojima bi se ukinule kvote za uvoz stranih radnika pa bi se oni zapošljavali po stvarnim potrebama.