Restoran je do petka poslovao tako da se naruči jelo i
automobilom dođe do visokog stola ispred restorana, plati i
pokupi hrana.
VEZANE VIJESTI
''Konobar donosi narudžbu, odloži na taj stol, naplati i da
narudžbu u auto i to je to'', objašnjava
postupak Mario Minder, vlasnik restorana
kojemu su državni inspektori izdali rješenje zabrane
rada na 30 dana i dodaje: ''Obrazloženje je da nemamo
minimalne tehničke uvjete''.
Zbog odluke inspektorata na noge su se digle Udruga ugostitelja,
inicijativa Glas poduzetnika te Hrvatska gospodarska komora (HGK(
i Hrvatska obrtnička komora (HOK).
''Uz dužno poštovanje, smatram da to nije bio razlog da se izda
rješenje na zatvaranje od 30 dana'', istaknuo je predsjednik
HOK-a Dragutin Ranogajec.
Ugostitelji upozoravaju i da su uvjeti dosad bili nejasni te da
je Ministarstvo turizma dalo dopuštenje za ovakav oblik drive in
poslovanja restorana u doba korone.
Glavni državni inspektor Andrija Mikulić kazao je da
restorani smiju ono što je zakonima i pravilnicima
propisano, a što se tiče tehničkih uvjeta kaže: ''To su uvjeti
koje kad nešto radite onda imate propisane minimalne uvjete. U
ovom konkretnom primjeru radilo se o tome da je netko iznio stol
na javnu prometnu površinu''.
Drugim riječima da je stol bio malo više unutra, ne bi bilo
kazne, ali onda ne bi mogao biti drive in princip.
Mikulić uvjerava: ''Svi oni koji će zadovoljavati empidemiološke
mjere ići će se na obustavu postupaka i ti objekti će moći
raditi''.
Na kraju su se dogovorili da kazne neće platiti, ali i da će se
dogovoriti sutra što su točno minimalni uvjeti. Na sastanku će
sudjelovati epidemiolozi, inspektori i predstavnici obrtnika.