I slavlje je poskupjelo, jer više cijene energenata i namirnica doveli su i do skupljih torti, kolača i sladoleda. Novi je to udarac na kupce, a provjerili smo kako slastičari objašnjavaju što sve stoji iza cijene torte koja se penje na nekoliko stotina kuna.
Ulje, šećer, čokolada, brašno i orašasti plodovi. Sastojci su za jednu dobru, ali skupu tortu. Jer poskupjelo je baš sve s ovog stola - ulje i mlijeko za sto posto, šećer 70 posto, čokolada 40 posto, kao i pistacija. Sve to odrezano u jednoj kriški torte kupce košta 32 kune, 5 kuna više nego prije godinu dana.
Rosanda Jelinić, vlasnica slastičarnice kaže: "U 12 mjesecu faktura nam je recimo od tog dobavljača 3200 kuna, a sada je 5400 kuna. Isti artikli, od istog dobavljača, u istim količinama".
I blok maslaca kupovali su za 33 kune, sada za 80. "Mi zapravo na granici rentabiliteta radimo. Jer imamo situaciju da plaćamo sve sirovine uključujući energente 100 posto više, a podigli smo cijene 15, do 20 posto", dodaje Jelinčić.
Pa se brojni slastičari ovih dana ne znoje od valjanja tijesta, nego od muke kako će poplaćati račune struje i plina. Ali i čokoladne namaze, kekse, boje i ukrase za torte.
Slastičarka Lada Osredečki tvrdi: "Jednu tortu čini i ambalaža u koju pakirate, tacne na koju stavljate na tortu, šećerne mase kojima prekrivate ili čokoladu kojom premazujete".
Prošle godine tako je izrada torte po želji koštala 600 kuna, ove godine i do 750. Neki kupci se žale na takve cijene, ali slastičari poručuju tko zna neka ispeče sam.
"Ima strašno puno tih izdataka o kojima ljudi ne znaju. I u krajnjoj liniji trebalo je te kuhinje i opremit", zaključuje Osredečki.
Više ni kuglice sladoleda nema za jednoznamenkasti iznos. Hrvatima je kuglica od 15 kuna skupa, ali kažu da nije to svaki dan, a i ako hoćete fini sladoled onda to, ako ne, ima i drugih sladoledarnica.
Francuz Toni tvrdi kako je cijena ista kao u Francuskoj, ali u Kanadi je kuglica 50 centi pa je ona hrvatska preskupa.
Osim sastojaka košta i mašta. A na kraju i svaka roba nađe put do svog kupca.