Recikliranje, održivi razvoj, kompostiranje - zvuči komplicirano ali zapravo nije. Uz malo truda od običnih kartona za jaja možete dobiti posude za uzgoj vaših novih neprskanih rajčica. Treba samo navući pregaču i prionuti na posao.
Fermentirana hrana izvor je zdravlja, a štedi novac. Brzo i jednostavno vrijedne ruke mogu pripraviti napitak od đumbira i k tome još uživati. Jedna teglica, malo začina, limuna, vode i zdravi napitak je gotov.
Igor Štefanac, voditelj odnosa s javnošću u IKEA Hrvatska objašnjava: “Ovih desetak dana smo pokušali inspirirati ljude i naučiti ih nekim novim stvarima kako održivije živjeti kod kuće. Na vrlo jednostavnim primjerima, kako mogu od ostataka hrane do vlastitog kompostiranja, uzgajanja bilja na neki način doprinijeti i vlastitoj održivosti doma. Pomoći planetu ali i pomoći vlastitom budžetu”.
No održivi razvoj nije samo štednja struje i vode. On je puno više, što dobro zna Ikein vrijedni tim. “Održivi razvoj je život naših baka i djedova. Oni su živjeli puno održivije nego mi danas u ovom konzumerističkom društvu. Oni su čuvali svoje resurse, proizvodili su svoju vlastitu hranu, pazili su na svoj okoliš. Suvremene tehnologije ugrađujemo u ta stara znanja i pokušavamo na taj način pomoći našim kupcima”, kazao je Hrvoje Dragušica, voditelj održivog razvoja IKEA Hrvatska.
Već danas možemo svi zajedno pametnije i odgovornije uštedjeti energiju ali i novac. Treba samo uključiti maštu, pa će onda i ideje same dolaziti.