Dalmatinske maslinike poharale su vremenske nepogode, pa će urod kod većine dalmatinskih maslinara biti znatno manji, nego što je to bio prošlih godina. No bez obzira na to posla u uljarama u Dalmaciji itekako imaju.
Razlika se može okusiti
''Ne postoji velika razlika između dalmatinskih i istarskih ulja. Sve su to vrhunska ulja, dijeli ih sortna karakteristika, viši opisi, veći trud, veća zajednička potpora. Razlikuju se u sortama, u geografskoj udaljenosti i većem asortimanu'', kazala je Sandra Petričević, certificirani voditelj panela za maslinova ulja.
Petričević tvrdi da se razlika može okusiti. Ta ulja imaju različite profile. Gorčina, pikantnost, okus, boja i mirisi su ono što čini razliku.
''Istra ulaže više od Dalmacije u brendiranje i više idu po svim mogućim natjecanjima. Dobivaju medalje, no vrhunskih ulja definitivno ima i u Dalmaciju'', smatra Petričević.
''Mi imamo jednu izvrsnu sortu, to je oblica. Ta sorta ima jednu specijalu finoću i miris, za razliku od istarskih'', dodaje Petričević.
Više pogledajte u prilogu Jelene Tešije.