Sezona blagdana ujedno je i sezona viroza. Na Štefanje je kroz ovu "zaraznu" prošlo 200-tinjak ljudi s raznim dijagnozama, a svakoga dana pojavi se netko s crijevnom virozom.
I Nives Coce iz Zagreba ju je imala prije mjesec i pol, a sada drugi dio obitelji. "Brat i njegova supruga i cijela ekipa od njih troje, nećaka i nećakinja isto tako, i povraća i temperatura im je i tako, ono", priča za RTL.
A upravo su blaga temperatura, glavbolja, grčevi u trbuhu, povraćanje i dijareja glavni simptomi. Za to se ne daju antibiotici, već se liječi kod kuće mirovanjem. "Važno je polako davati tekućinu, žlićicu po žlićicu, odraslima i djeci. Malo bolje posolit hranu, malo uzet rajčice, juhe prežgane s rajčicom i slično da se nadoknadi kalij.", kazala je za RTL Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“.
Treba jesti laganiju hranu. Rižu, tost, juhu, kuhane jabuke. A izbjegavati sirovo voće i povrće, mliječne i slatke namirnice, masnu i tešku hranu. Piti puno tekućine, ali ne kave, sokova i alkohola.
Tegobe traju od jednog pa do 7 dana
"Učestalije je zato što su ljudi u zatvorenim prostorima, što još uvijek razina higijene ruku nije na onoj razini na kojoj bi trebala biti. Nema neke zaštite velike. Treba provjetravati prostore i treba jako dobro prati ruke", tvrdi doktorica Markotić.
Tegobe traju od jednog pa do 7 dana, no osobe su zarazne i nekoliko dana prije i poslije. Sezona je i prejedanja, pa se lako isti simptomi mogu pojaviti i kod trovanja hranom. Razlika je jer se kod trovanja simptomi osjete već u roku od sat vremena, a kod crijevne viroze nakon dan, dva.
"Zbog hrane koja nije dovoljno termički obrađena i tu može bit visoka temperatura, obilne stolice, povraćanje, tad trebaju antibiotici", tvrdi Markotić. Crijevna viroza se prenosi kontaktom sa zaraženim osobama. A kontakt s liječnikom tada nije nužan. Jer postoji opasnost da ćete se u zaraznoj zaraziti s još nečim drugim.