Hrvatska ima problem s velikim uvozom kruha i pekarskih proizvoda. Umjesto domaćeg jedemo, primjerice, slovenski kruh ili francuz iz Francuske.
Samo u prošloj godini uvezli smo dvostruko više pekarskih proizvoda nego što smo izvezli.
Imamo domaće, ali jedemo i kupujemo tuđe. Nerijetko ne znajući otkad je, ni odakle.
"Danas imate sve smrznute prehrambene proizvode, pizze, bureke. To se stavlja u dućan i prodaje pod friško. To trgovački lanci kupuju, dopeljaju, njima je jednostavno uzeti cijeli šleper istovare i prodaju", kaže pekar Miroslav Trajković.
Pa se na hrvatskom stolu lako nađe, primjerice, kruh iz Slovenije ili Srbije, pecivo iz Francuske i lisnato punjeno šunkom i sirom iz Mađarske. Stoga je u domaćim pekarnicama gužva sve manja.
"Čula sam da se uvozi kruh sa svih strana svijeta i stvarno ne mogu vjerovati", rekla je Milena.
Samo u ovoj godini uvezli smo više od pet i pol tisuća tona kruha, gotovo pet tisuća tona kroasana. Preko granice nam je stiglo i oko pet tisuća i tristo tona pizze i pita.
Toliki trend rasta uvoza pekarskih proizvoda zabrinjava i Žito zajednicu, jer sami dovoljno proizvodimo i kruha i pšenice.
"Tako smo u ovoj sezoni poželi oko 800 tisuća tona. I ako znamo da je 400 tisuća za nas dovoljno bilo bi logično da nema potrebe za tolikim uvozom. Međutim, konkurencija je velika, a cijena je ta na što naši potrošači najviše gledaju", objasnila je Nada Barišić iz poduzeća Žito zajednica.
I kupuju kruh sa svih strana svijeta, a da toga često nisu ni svjesni.