Jelo koja se za blagdane obvezno nađe na stolu je - janjetina. Njezina prodaja veća je nego lani.
Proizvođači će dogodine morati povećati svoja stada, jer potražnja premašuje ponudu. Kako stvari sada stoje, mnogi će biti zakinuti za domaće janjce.
"Ostalo nam je samo 15 komada"
"Prodali smo sve. Ostalo nam je samo 15 komada, a njih čuvamo da izrastu u ovce. Kilaža je ovako, 30 kilograma. Najviše prodamo te od 25 do 30 kilograma", kazala je vlasnica OPG-a Bosiljka Vilus.
U Hrvatskoj se na godinu pojede između 8500 i 9000 tona janjetine. U prosjeku, po stanovniku, to bi bilo 2,2 kilograma. Usporedbe radi u Europi se pojede gotovo dvostruko manje, u prosjeku 1,3 kg po stanovniku.
Dobra je vijest što je ove godine i manji uvoz janjetine. "Ove godine je manji uvoz svog mesa i to za 10 posto. Za janjeće meso, tu govorimo o zadnjih 9 mjeseci, uvoz je manji za 35 posto i to iz prostog razloga jer je izostala turistička sezona", rekao je direktor Croatiastočara Branko Bobetić.
Od 50 do 60 kn za kilogram očišćenog mesa
Što se tiče cijene, ona je oko 20 kuna po kilogramu žive vage ili 50 do 60 kuna za kilogram očišćenog mesa. "Mi stalno prodajemo po 50 kuna, i to 50 kuna očišćenog", kaže Vilus, a na pitanje računaju li klanje, odgovara:
"Ne. Sami koljemo, a tu je još i dostava. Mi još i odvezemo. Rijetko tko dođe do nas, samo oni što nas baš žele posjetiti".
Za janjetinom je inače najveća potražnja za Novu godinu pa se tako iz dan u dan povećava broj upita za janjce. No, kako ih više nema, mnogi će, ako ga ne nađu u trgovini, ostati bez njega. Za sljedeću godinu barem znate što vam je činiti - naručiti janje barem mjesec, dva ranije.