I dok će jedni ovih blagdana uživati u bogatoj trpezi, drugi će i na Badnjak i Božić, kao i za Novu godinu po topli obrok u jednu od pučkih kuhinja.
U Zagrebu se broj onih koji nemaju ni za hranu povećao za 10 posto, a u Rijeci za čak 16 posto u odnosu na prošlu godinu.
Osijek je zabilježio veći broj upita, dok se, zanimljivo, u Splitu broj korisnika smanjio.
U Osijeku zabilježen veći broj upita za korištenje pučke kuhinje
Osijek ima tri pučke kuhinje, Caritasovu, Hrvatskog Crvenog križa i Prehrane, s kojima je Grad i sklopio ugovor. Za Badnjak će biti pripremljen fiš-paprikaš i pečena riba, dok će se za božićni ručak služili svinjetina.Ukupno 146 socijalno ugroženih hrani se u pučkim kuhinjama, i to 22 obitelji i 61 samac. Najviše je osoba treće životne dobi i obitelji s većim brojem djece. Iako u Osijeku nisu primijetili da se broj korisnika povećao, povećao se broj upita. Godine 2008. bilo je 158 korisnika, a početkom 2009. došlo je do blagog smanjenja broja korisnika.
Grad godišnje za potrebe pučke kuhinje izdvaja oko milijun kuna.
U Splitu 45 korisnika manje nego lani
Split ima dvije pučke kuhinje, Caritasovu i pučku kuhinju u ustanovi DES-a. Ukupno se tamo hrani oko 320 najsiromašnijih.
U pučkoj kuhinji će se za Badnjak pripremati bakalar, a za Božić i Novu godinu svečani ručak.Iz Grada Splita kažu da su uspoređujući broj korisnika pučke kuhinje iz 2008. godine s brojem korisnika u 2009. godini (rujan, listopad, studeni i prosinac) primijetili da imaju 45 korisnika manje.
Grad Split DES-u mjesečno za obroke uplaćuje na žiroračun oko 220.000 kuna, u što je uračunat i PDV.
Predsjednica splitske Udruge Most Đordana Barbarić, pak, kaže da se broj onih koji nemaju za osnovne živežne namirnice od 2000., od kada udruga djeluje i pomaže najsiromašnijima, povećao više od 10 puta.
Kada su krenuli imali su 20 obitelji na rubu egzistencije, a sada je taj broj 248.
Povećala se brojka onih koji nemaju krov nad glavom, kaže Barbarić.
"Mi imamo kapacitet za smještaj 22 ljudi u prihvatilištu, a dvostruko veći broj se nalazi na ulici", dodala je.
Kazala je da postoji i veliki broj onih koji žive u nehumanim uvjetima, a često u noćnim satima dolaze na vrata prihvatilišta, te traže da se otuširaju, nešto pojedu ili obuku.
U Zagrebu se broj korisnika povećao za 10 posto
No, za razliku od Splita, Zagreb bilježi porast broja korisnika koji topli obrok dobivaju u pučkoj kuhinji, i to za 10 posto.
24. prosinca 2009. Juha od bakalara s rižom Panirani riblji štapići od liganja Prženi oslić s krumpir-salatom Štrudla (višnja) Limun Kruh 300 g
25. prosinca 2009. Domaća goveđa juha s tjesteninom Pečeni pureći zabatak u umaku od šampinjona s mlincima i povrćem na maslacu Kisela miješana salata Orehnjača Kruh 300 g
31. prosinca 2009. Goveđa juha s mesnim okruglicama Pečena svinjska vratina Mlinci u umaku od pečenja i povrće na maslacu Kisela cikla Makovnjača Kruh 300 g
01. siječnja 2010. Pileća ragu-juha (pileći file) Panirani pureći odrezak Panirani pureći odrezak punjen sirom i šunkom, pire-krumpir Kiseli kupus Štrudla (jabuka)Ustanova Dobri dom Grada Zagreba pruža usluge prehrane u pučkim kuhinjama, a korisnici, kojih ima ukupno 4384, topli obrok mogu dobiti u Ulici kneza Branimira 35, Cerskoj i Alfirevićevoj 6. Postoji i još jedna interna blagovaonica Prenoćišta d.o.o., u Heinzelovoj 78.
Čak 70 posto građana koji imaju pravo na topli obrok su oni srednje životne dobi i starije osobe, dok je oko 30 posto korisnika mlađe životne dobi.
Ukupan iznos sredstava u proračunu ustanove Dobri dom Grada Zagreba predviđen za namirnice za 2009. godinu iznosi 20,440.000 kuna s PDV-om.
Rijeka zabilježila 16 posto više korisnika
Broj osoba koje su ostvarile pravo na topli obrok u pučkoj kuhinji u Rijeci porastao je za 16 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.
Naime, u studenom 2009. bilo je prosječno 799 osoba dnevno, što je za 16% više u odnosu na prosinac 2008., kada je bilo 668 obroka dnevno.
Obroke u pučkoj kuhinji priprema Gradsko društvo Crvenog križa Rijeka, a distribuiraju se i dijele putem Doma za starije i nemoćne osobe Kantrida na četiri mjesta u gradu: Pećine, Belveder, Potok i Zamet. Za dane vikenda se petkom podijeli lunch-paket.
U 2009. godini za usluge pučke kuhinje utrošeno je 3,447.547 kuna. Pučku kuhinju u cijelosti financira Grad Rijeka.
Prethodni članci:
arti-200912160496006 arti-200912090010006