FOTO: /

Kako se jede i pije u Hrvatskom saboru?

I prije je bilo teško vidjeti zastupnike različitih klubova da sjede zajedno za ručkom, a nakon sjednice o povjerenju premijerki Jadranki Kosor, to je postalo nemoguće.

31.10.2010.
12:29
VOYO logo

Predizborna groznica, nakon cjelodnevne maratonske sjednice o povjerenju premijerki Jadranki Kosor, preselila se iz sabornice i u saborske restorane. I prije je bilo teško vidjeti zastupnike različitih klubova da sjede zajedno za ručkom, a sada je to gotovo nemoguće. Posebno napeto bilo je prošloga tjedna, kada se povratnik u Sabor bivši premijer Ivo Sanader nakon prisege s dvojicom prijatelja, Jerkom Rošinom i Mariom Zubovićem, uputio u zastupnički restoran na ručak.

Napetost se mogla rezati nožem, no ovog tjedna u tom restoranu nije bilo toliko nervoze. Vladimir Šeks, nakon što je zaprijetio da bi se mogla zatražiti zabrana rada SDP-a, od znatiželjnih pitanja novinara skrio se u restoran i uživao u ručku s Andrijom Hebrangom te zastupnicima i gradonačelnicima Milvojem Škvorcom i Željkom Turkom, piše Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U restoranu u kojem jedu zastupnici i njihovi gosti i koje poslužuju nasmijani i vedri konobari SDP ima svoj okrugli stol za kojim se svakodnevno mijenja ekipa. U četvrtak u stanci od 13,30 do 15 sati za tim su stolom, uz Milanku Opačić i Igora Dragovana, sjedili Tonino Picula, Josip Leko te Ivo Jelušić. Picula je priznao da za tim stolom nitko nije 'šef', no Hercegovac Josip Leko gotovo uvijek plati račun za sve.

Četiri dame HDZ-a, Dubravka Šuica, Marija Pejčinović Burić, Karmela Caparin i Ivanka Roksandić, ne kriju da im ove stanke za ručak služe kao neka vrsta 'socijalizacije'. Razgovaraju o životnim temama, knjigama, ali i 'ženskim temama', a najmanje o politici. Uglas hvale predsjednika Kluba HDZ-a Andriju Hebranga kao najvećeg kavalira među zastupnicima koji dame u svom društvu uvijek počasti ručkom. Za konobare tvrde da su im poput obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Oni već znaju što jedemo i pijemo, a najdraže mi je kad mi odmah, čim sjednem za stol, donesu maslinovo ulje'', otkriva zastupnica Šuica. Marija Pejčinović Burić prigovara da nema dovoljno izbora hrane za one koji, poput nje, ne jedu meso. No i ona, kao i njezine kolegice, hvali štrudl od višanja.

Zdenko Franić (SDP) kaže da ima dijabetes tipa 2 i da je saborska hrana odlična – ne povisuje šećer. A Damir Kajin (IDS) tvrdi da je osnovno pravilo u klubu njegove stranke da zastupnici, njih trojica, ručaju s djelatnicima kluba i da svaki put drugi zastupnik plaća račun. Kajin jede sve, a najviše voli topli kruh, pršut i maneštru.

U donjem restoranu zastupnik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar sjedi sam. Na upit ekipe Večernjaka zašto ruča sam odgovara:

''Obično ručam sam ili s novinarima. Nikad ne ručam u gornjem restoranu jer želim sjediti među ljudima. A na upadicu zar zastupnici nisu ljudi samo se kiselo nasmiješio. Hrana mu je ukusna te hvali osoblje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kompletan ručak u gornjem restoranu s pićem stoji oko 50 kuna, u donjem je četiri puta jeftiniji. No to nije razlog što Dragica Zgrebec (SDP) uvijek s kolegama ruča u donjem restoranu, piše Večernji list.

Prethodni članci:

arti-201010270842006 arti-201010210645006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo
Još iz rubrike