nešto drukčiji pristup /

Ekološki uzgoj krava isplativi biznis: upoznajte sretne krave na vjetru Dinare

Hrvatsko stočarstvo već godinama ide prema kolapsu, uvoz raste, proizvodnja pada, padaju i cijene i naizgled tu više nema neke velike sreće. Ali ako se stočari okrenu prema onome čega Hrvatska ima u izobilju, onda tu ima budućnosti i za stočare i za Hrvatsku

1.2.2018.
22:24
VOYO logo

Hrvatsko stočarstvo već godinama ide prema kolapsu, uvoz raste, proizvodnja pada, padaju i cijene i naizgled tu više nema neke velike sreće. Naizgled. Ako se radi kako se dosad radilo. Ali ako se stočari okrenu prema onome čega Hrvatska ima u izobilju, napuštenim planinskim pašnjacima i ako se okrenu Europi koja sve više traži i obilato financijski potiče ekološki uzgoj stoke, onda tu ima budućnosti i za stočare i za Hrvatsku.

Junica ili tele koje se hrani i živi na planinskim pašnjacima je u prodaji 50 posto skuplja nego iz klasičnog, štalskog uzgoja. Tim tragom smo otišli kod stočara koji u prekrasnim ličkim prostranstvima, na obroncima Velebita uzgaja više od 1000 sretnih kravica. A gdje su krave sretne sretni su i ljudi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Idu gdje god požele. Jedu ono što same odaberu.  I odmaraju kada i gdje im se sviđa. 

Jer krave i bikovi na 800 metara nadmorske visine, na obroncima Velebita žive - slobodno. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"One žele biti vani i hoće biti vani i bit ekološke proizvodnje je da životinje što više borave u ovom prostoru, da se osjećaju slobodno. Životinje, vidite i sami, mirne su, možete im prići na metar, na dva. Životinje nisu pod stresom i to je jedna ljubav koju vi morate želit, morate volit da bi taj dio posla mogli i raditi", kaže Josip Ravlić, voditelj uzgoja i proizvodnje.

Na 3700 hektara zakupljenog državnog zemljištva sretno i bezbrižno trčkara 600 krava. Kada se njima pribroje i goveda Josipovih partnera, na prostranim pašnjacima Velebita i Dinare više ih je od tisuću. 

"Broj glava se mora povećavati po hektaru. Zašto to govorim? Jer Hrvatska ima negdje oko milijun hektara zapuštene zemlje, što u privatnom, što u državnom vlasništvu i ta zemlja je ogroman potencijal za tu ekološku proizvodnju", dodaje Ravlić. 

Za koju je u prošloj godini, kao poticaj dobio 5 milijuna kuna, od čega 85 posto europskog, a 15 posto hrvatskog novca. 2015. kada se počeo baviti uzgojem, poticaji su bili dvostruko veći pa se posao i više isplatio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

80-ak kilometara dalje, na drugoj planini, slična slika.

Goveda u podnožju Dinare pređu između pet i šest kilometara na dan, a popasu oko 15 kilograma trave. I to svaka od njih. Iako im travu na krškim pašnjacima nije lako pronaći. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U šest mjeseci skoro nije bilo padalina i trave kao što vidite je jako malo zato te životinje moraju preći jako puno da bi se dovoljno napasle", kaže Ravlić. 

Meso goveda koja žive pod vedrim nebom - s onim goveda iz štale ne može se usporediti, kaže Josip.  

Ali i sretne krave s Dinare ne mogu stalno biti vani. Kad se oglase pastir i psi čuvari, goveda dobro znaju da je vrijeme za poći kući. 

U štali su tijekom noći potpuno zaštićeni od vukova, lisica i medvjeda. Ekološki uzgoj krava i bikova, kaže Josip, težak je posao bez radnog vremena jer dok jedno tele stasa u kravu potrebne su tri godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kilogram mesa iz njegovog ekološkog uzgoja zato stoji 70 kuna po kilogramu. Uz poticaj, cijena pada na 50 kuna i prihvatljivija je kupcima, koji se često ipak odlučuju za najjeftinije meso - ono uvozno od 35 kuna po kilogramu. 

Josip ima ideju i kako smanjiti uvoz. Ovaj veterinar s 20-godišnjim iskustvom, kaže - zapuštena zemljišta treba pretvoriti u pašnjake. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kao što smo mi predlagali, između četiri nacionalna parka i dva parka prirode, od Slunja pa skroz do Dubrovnika, možemo proglasiti jedno strateško područje, koje moramo proglasiti ekološkom zonom, gdje bi onda sva proizvodnja puno lakše funkcionirala i svi bi sudionici u toj proizvodnji lakše funkcionirali između sebe."

A zadovoljnija bi između ostalog bila i domaća goveda.

sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo