Turizam se debelo priprema za novu sezonu, već sad se traže sezonski radnici, Uskrs je prvi test i pred nama je, otvaraju se hoteli i restorani. Radnika je sve teže naći, naročito koji zna posao (rekli bi uljuđeno kvalificiranog radnika), pa sve češće u svojoj muci i potrebi poslodavci zapošljavaju strance, nerijetko iz Trećih zemalja.
Zato je manifestacija "Dani poslova" dobro mjesto gdje poslodavci predstavljaju što nude, kakve poslove i kolike plaće sezonskim radnicima i ovog puta održat će se od 30. siječnja do 12. veljače u šest hrvatskih gradova.
Tamo će se predstaviti više od 15 hotelskih kuća i lanaca u potrazi za novim radnicima u turizmu i ugostiteljstvu. Sve organizira Ministarstvo rada i mirovinskog sustava te Hrvatski zavoda za zapošljavanje (HZZ), u suradnji s partnerima.
Početak je u Bjelovaru, 30. siječnja, a dan poslije u Virovitici, nakon čega 5. veljače slijedi Zagreb te Sisak 7. veljače, Osijek 10. veljače i završno Požega 12. veljače.
Tradicionalno se očekuje da će sajam posjetiti najviše srednjoškolaca i studenata, ali i nezaposlenih, koji će se u izravnim kontaktima s predstavnicima tvrtki, većinom hotelijera, moći upoznati s njihovom ponudom poslova, uvjetima rada, mogućnostima napredovanja, edukacije i drugo što ih zanima, ali i koje kvalifikacije i vještine poslodavci najviše traže.
S obzirom na iskustvo od prošle godine, pitali smo portal "Moj posao" koji su radnici najtraženiji u turizmu i ugostiteljstvu koje doslovno vapi za radnicima.
Pitali smo i kolike su lani bile prosječne plaće u pojedinim zanimanjima te su naveli da su prosječne plaće prema podacima servisa "MojaPlaća", lani bile sljedeće:
- Konobar; barmen: 1102 eura
- Kuhar: 1255 eura
- Recepcionar: 1059 eura
- Pomoćni radnik u kuhinji: 1039 eura
- Pomoćni kuhar: 1047 eura
- Spremačica: 856 eura
- Sobarica: 856 eura (ova se pozicija često objedinjuje s pozicijom spremačice)
- Hostesa; domaćica: 983 eura
- Pizza majstor: 1377 eura
Naveli su i ovo: "Kada je riječ o poziciji 'ugostiteljski djelatnik', na portalu MojPosao ta se radna mjesta u pravilu odnose na zanimanja koja uključuju usluživanje gostiju (primjerice konobari), ali i pripremanje jednostavnijih jela. S obzirom na to da se ova pozicija ne prati odvojeno na servisu MojaPlaća, možemo reći da su plaće za nju srodne onima za konobare, pomoćne konobare, kuhare ili pomoćne kuhare."
Dodaju da podaci jasno pokazuju kako sektor turizma i ugostiteljstva pruža niz mogućnosti za zapošljavanje, no istovremeno ostaje izazov osigurati dovoljan broj radnika s obzirom na potrebe poslodavaca.
Da interes za rad u turizmu postoji, govori i podatak koliko je ljudi do sad posjetilo ranije navedenu manifestaciju "Dani poslova" - odnosno njih više od 4000.
"Susreti uživo su najbolji format za saznati detalje o poslovima i uvjetima rada u sezoni", rekao je ravnatelj HZZ-a Ante Lončar, ocijenivši da su ti Dani važni pogotovo u razdoblju kada se turizam suočava s izazovima zapošljavanja i kada je nedostatak kvalificiranih radnika sve izraženiji, zbog čega se povećava i oslanjanje na stranu radnu snagu.
Iznosi pritom da je prošle 2024. izdano 206.529 dozvola za strane radnike.
"Kako bi smanjili ovisnost o toj radnoj snazi i dodatno unaprijedili kvalitetu usluge, hotelijeri se trude privući domaće radnike, posebno studente i srednjoškolce, kojima sezonski posao pruža priliku za zaradu, kvalitetno radno iskustvo i razvoj vještina za daljnji rad u turizmu, ali i šire", rekao je Lončar, a prenosi Hina.
Među hotelijerima koji će se predstaviti na Danima poslova ove godine su i najveći, poput Valamara i Aminessa, iz kojih naglašavaju da je to i prilika za uspostavljanje kontakta s potencijalnim kandidatima i motiviranim pojedincima koji traže nove poslovne prilike, kao i da im je prioritet zapošljavanje domaćih radnika.
No portal MojPosao navodi da je prilika za snažnije povezivanje poslodavaca iz turizma i ugostiteljstva te kandidata za posao od 28. siječnja pa do 6. veljače na online sajmu Sezonac.hr. Više o sajmu možete naći na OVOJ POVEZNICI.
POGLEDAJTE VIDEO Hoće li se zimovati na moru, a ljetovati u Gorskom kotaru? Klimatske promjene udarine na turizam