Planine i planine sladoleda na obali se pojedu svake sekunde. No, u potrazi za pravim, zanatskim sladoledom, ovaj vas put ne vodimo na more, već u brdo iznad Samobora gdje je zamirisao domaći bosiljak.
"Odvajam bosiljak koji ćemo močiti u mlijeku da bi ga aromatizirali. Do tog mlijeka ćemo raditi sladoled od bosiljka, umaka od jagode i aceto balzamica. To je ovo ljeto jedan od najpopularnijih sladoleda", objašnjava nam slastičarka Ivana Baković.
U malom pogonu gdje se baš sve radi ručno, može se proizvesti oko tisuću litara sladoleda na tjedan. Tu su u pripremi keksi za čokokeks, cornflakes za hrskavu kupinu, a pečeni lješnjaci završit će u sladoledu od cogito kave. Za to vrijeme, bosiljak mora četrdesetak minuta odležati u mlijeku da bi od njega nastao - ovakav sladoled. Koji stoji pored najčudnovatijih koje sam ikada vidio.
Zanatski ili craft sladoled znači kupcima ponuditi nešto domaće što ne može probati drugdje. Ali poželio sam probati službeno najbolji u Hrvatskoj. Za to sam se morao uputiti, opet, ne na obalu, već u - Zabok. Da, mali Zabok u Zagorju gdje se upravo priprema autorski sladoled nazvan Tri užitka.
26- godišnji Krešo je slastičar tek dvije godine, ali s ovim sladoledom je na nedavno održanom Gelatto world touru, međunarodnom natjecanju sladoleda, osvojio je prvo mjesto prema mišljenju novinara.
Prvi i najstroži žiri bila su mlada nepca iz Zaboka koja su prepoznala da se ovdje ne brlja. Jagode su stigle iz obližnjeg OPG-a. Sladoled spravljen od domaćih jagoda ne može ići u istu rečenicu s onime koji je dobiven od paste. Tu nema zloglasnih E brojeva, konzervansa, glutena. Sladoled kakav bi trebao biti.
"Mi smo u Zagorju u manjem mjestu. Nemamo velikih tržnica. Svakodnevno i jaja i voće svježe, sve ostalo, brašno z mlina i zaista smo zadovoljni. To se prepozna u našim kolačima, tortama i sladoledu", tvrdi Štefica Gulija, vlasnica slastičarnice.
A kakav je najbolji sladoled u Hrvatskoj? Volio bih mu u maniri velikog stručnjaka naći bar neku zamjerku, ali manu nisam uspio naći. Možda to samo znači da ga uskoro trebam probati opet.