tradionalna hrana /

Dalmatinska panceta je novi kandidat za EU zaštitu: 'Htjeli smo da unesemo malo reda na tržištu'

Europska zaštita ove delicije trebala bi omogućiti još bolju prodaju

9.2.2021.
6:54
VOYO logo

Dalmatinska panceta zaštitni je znak tradicionalne dalmatinske kuhinje i novi kandidat za zaštitu na razini Europske unije. Dobivanje statusa proizvoda zaštićenog zemljopisnog podrijetla usporila je koronakriza.

Na dimu bude oko 50 dana

Pravu dalmatinsku pancetu već prilikom rezanja lako je prepoznati. A dobri znalci odmah prepoznaju i koja je najslasnija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ne smije biti preslana i ne smije se puno čuti po dimu. Znači ona mora imat blagi okus dima i biti slatka'', izjavio je Vlade Prančić, proizvođač pancete.

Za dobiti takav trajni suhomesnati proizvod ključno je nekoliko stvari u procesu proizvodnje.

''Dobijemo obrađenu pancetu i solimo je sa čistom, morskom soli. I normalno onda je to trajanje negdje od 7 do 10 dana soljenja. Operemo je, osušimo i stavljamo je na dim. Na dimu bude nekih 50 dana'', pojasnio je Prančić.

Nakon toga slijedi proces zrenja i panceta postaje spremna za stolove. Dalmatinska panceta lani je dobila zaštitu na nacionalnoj razini, a zatražena je i ona europska.

''Htjeli smo da unesemo malo reda na tržištu, zbog toga da on bude prepoznatljiv kao proizvod i da naši proizvođači dobiju jednu dodanu vrijednost'', kazao je Ante Madir, tajnik Udruge Dalmatinski pršut.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
hrvatski pršut /

U Hrvatskoj se troši više pršuta nego ga se proizvodi: 'Za dvije godine mogli bi ostati bez pršuta'

Image
hrvatski pršut /

U Hrvatskoj se troši više pršuta nego ga se proizvodi: 'Za dvije godine mogli bi ostati bez pršuta'

Sve više traže i kupci

Vrijednost tržišta dalmatinske pancete godišnje je oko 100 milijuna kuna. A koliko je dalmatinska panceta ustvari dobra, najbolje ćete saznati kada je probate.

Cijena jednog kilograma je oko 90 kuna, a nešto manje poznatu sestru od pršuta sve više traže i kupci.

''Panceta se najviše traži. Ljudi je kupuju radi zdravlja, tako nam kažu. I jedno 20 posto je panceta veća potražnja, ali zato je pršuta manja potražnja'', kazala je Anamarija Perajica, prodavačica suhomesnatih proizvoda na tržnici.

Europska zaštita ove delicije trebala bi omogućiti njezinu još bolju prodaju kao i jamstvo kvalitete.

''Mi je svi jako trošimo. Ja obožavam pancetu, djeca mi obožavaju pancetu, ali isključivo to kupujemo kod provjerenih i domaćih žena'', komentirao je Dalibor iz Splita.

''Bolja je od pršuta, bolja je od ičega. Izvorna, prava, znači top. Svaki dan je u upotrebi'', izjavio je Neven iz Splita.

Trenutačno se u Dalmaciji proizvede oko 1000 tona pancete, a europska oznaka proizvoda trebala bi stići do ljeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
HELL KINGS
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo