DALMATINCI NA MUKAMA: /

Zbog južine pršute bacaju u smeće, kontejneri se pune pod okriljem noći

Image
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Dalmatinci su ove godine na velikim mukama. Zbog vremena koje im ne ide na ruku, propadaju im pršuti pa ih pod okriljem noći i bacaju na smetlišta.

16.1.2018.
23:34
Davor Javorovic/PIXSELL
VOYO logo

Visoke temperature i vlažnost koje vladaju u dosadašnjem dijelu zime u probleme su dovele sve one koji su obavili kolinje na tradicionalan način i koji sada meso suše u u pušnicama. U Cetinskoj Krajini, pak, navode kako je dio butova koji su već trebali postati pršutima propao. Tome svjedoče, piše Slobodna Dalmacija i butovi odbačeni u kontejnere za smeće kojih ima po kanalima u Sinjskom polju i na drugim odlagalištima. Pokvareno meso baca se u pravilu pod okriljem noći jer vlasnici ne žele da se dozna kako se njima kao uspješnim majstorima dogodio podbačaj.

Dvije tisuće tona mesa

Mada je broj zaklanih svinja u ovosezonskom kolinju manji nego ranije i kreće se između osam i deset tisuća, računa se da je u pušnicama bar 14-15 tisuća obrađenog mesa od tovljenika. Razlika između broja zaklanih i za soljenje i sušenje istranširanih svinja nastala je kupnjom svinjskih polutki ili njihovih obrađenih dijelova u prodajnim centrima. Prema gruboj računici radi se o više od dva milijuna kilograma svježeg svinjskog mesa, odnosno više od dvije tisuće tona. Koliko će od toga zbog nemogućnosti pridržavanja poželjnih temperaturnih uvjeta propasti nepoznato je, a tako će i ostati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema riječima dr. veterinarske medicine Ante Madira, u pripremi svinjskog mesa za sušenje najvažnije je osigurati da obrađeni svinjski but u sredini bude ohlađen bar na četiri stupnja Celzija i da se održava dok je meso u soli. Na taj način eliminira se rast i razmnožavanje mikroorganizama koji u toj fazi u mesu izazivaju nepoželjne procese.

Ledene bombe kao spas

Hlađenje bi bilo najbolje obaviti u rashladnim komorama, ali takve uvjete u domaćinstvima nemaju. Stoga se zaklana svinja ostavlja obješena preko noći na otvorenom. Ako je noć hladna, a takvih je bilo svega 7-8 od početka kolinja, postiže se željeni efekt. Budući da ni u fazi soljenja u domaćinstvima nemaju rashladnih komora, tu je moguće hladiti meso "ledenim bombama" tako da se plastične boce napunjene vodom zamrznu u ledenicama i rasporede u kace s mesom u soli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada se i obave sve pripreme za soljenje i samo soljenje što je moguće bolje u danim uvjetima, velike greške nastaju tijekom dimljenja. Loži se i dimi s otvorenim plamenom i u samim pušnicama povećava se temperatura, a pritom se koristi i nekvalitetno drvo", kazao je Madir za Slobodnu Dalmaciju

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 20
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo
Još iz rubrike