U posljednje vrijeme sve su više porasle cijene pa građani širom Hrvatske nisu zadovoljni. Zbog toga su prodavači za prve sezonske plodove poput jagoda i trešanja proljetos tražili znatno više novca nego lani.
Voće i povrće najskuplje je u Rovinju. Na tržnici koja se ubraja u desetak najvećih turističkih atrakcija Rovinja cijene su barem dvostruko više nego na tržnicama u unutrašnjosti zemlje. Prema podacima koje redovito prikuplja Ministarstvo poljoprivrede, rovinjska tržnica u tome drži rekord u Hrvatskoj.
Marelice i breskve 40 kuna u Rovinju
U tjednu koji je završio 18. srpnja bijelo grožđe prodavalo se na hrvatskim tržnicama za 27,5 kuna po kilogramu u prosjeku, a u Rovinju je bilo dvostruko skuplje – 55 kuna. Najjeftinije bijelo grožđe moglo se nabaviti u Karlovcu, gdje je prije dva tjedna vrijedilo 20 kuna, što je neznatno više od cijene u hrvatskim prodavaonicama, koja je iznosila prosječnih 19,2 kune, piše Novi list.
Po rekordnim cijenama u Rovinju su se prodavale marelice i breskve, za 40 kuna po kilogramu. One su također dvostruko skuplje od prosjeka u zemlji, a četiri puta više nego u Bjelovaru, gdje je cijena breskvi, primjerice, pala na 10 kuna. U Karlovcu breskva na tržnici vrijedila je 14 kuna, u Zagrebu 17, Splitu 18,2, u Rijeci 19,5 kuna.
Zeleni kupus 20 kuna u Dubrovniku
Visoke cijene na rovinjskoj tržnici, prema svemu sudeći, rezultat su činjenice da je taj grad postao jedno od najprivlačnijih turističkih odredišta u zemlji pa su i cjenici prilagođeni strancima s dubljim džepovima, a ne domaćim ljudima. Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, Rovinj je skuplji čak i od Dubrovnika, gdje cijene bresaka i marelica na tržnicama iznose 30 kuna po kilogramu.
Zeleni kupus se ubraja u najjeftinije povrće s obzirom na to da u hrvatskim trgovinama vrijedi prosječnih 5,4 kune, a na tržnicama 8,7 kuna po kilogramu. Tu rovinjska tržnica ne odudara od Rijeke, Zagreba ili Zadra, jer se u svim tim gradovima prodavao za prosječnih devet kuna. Međutim, na tržnicama u Puli i Sisku zeleni kupus se mogao nabaviti za pet kuna, za razliku od Dubrovnika u kojem su prodavači za kilogram tražili čak 20 kuna.
Stručnjaci očekuju da će neke osnovne namirnice ove jeseni i zime poskupjeti, zbog naglog rasta cijena uljarica i žitarica na svjetskom tržištu. Međutim, podaci Državnog zavoda za statistiku zasad ne uočavaju veća poskupljenja. DZS tvrdi da hrana u prosjeku nije poskupjela, osim u restoranima jer su njezine lipanjske cijene u trgovinama ostale na istoj razini kao i prije godinu dana.